Warzywa z patelni z kurczakiem

Warzywa z patelni z kurczakiem

    Warzywa z patelni to nic innego jak bardzo smaczne i bardzo skuteczne czyszczenie lodówki. U mnie w każdym razie uwielbiamy taki obiad :) Co Wy na to? Skład zawsze może się trochę różnić, warzywa można przyprawić na różne sposoby - w efekcie zawsze danie będzie inne :) Można dodać kiełbaskę, duszone czy pieczone mięso, wtedy jest na pewno pożywniej, ale absolutnie nie jest to konieczne!  




Dziś w obiedzie udział wzięły (składniki na 2 osoby):
3 marchewki
10-12 brukselek
4-5 średnich ziemniaków
1 cebulka dymka ze szczypiorem
3-4 cm kawałka pora (jasna część)
2 ząbki czosnku
kilka łyżek kukurydzy z puszki
2 łyżki oliwy
0,5 szklanki dowolnego bulionu
porcja domowego masła ziołowego
świeży tymianek - posiekany
sól, pieprz do smaku
kurczak np. z rosołu, lub pieczony dzień wcześniej 
Przygotowanie:
 Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Ziemniaki kroję w dużą kostkę, marchew w półcentymetrowe plastry, brukselki kroję na pół. Cebulę, por i czosnek siekam grubo , szczypior w 2-3 cm kawałki . Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki i marchew, lekko solę i pod pokrywką smażę kilka minut, po czym dodaję brukselki, dolewam połowę bulion u i duszę kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaję posiekany por, kukurydzę, czosnek i cebulę, dolewam resztę bulionu i duszę kolejne kilka minut. Bulion powinien wyparować, wtedy dodaję posiekanego na kawałki kurczaka , mieszam . Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję szczypior, tymianek i masło ziołowe - jeszcze chwilę duszę razem. 
Przepis autorski.


                           





Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

  Łatwe ciasteczka z pysznymi, jędrnymi śliwkami w środku. Ciasto serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy. 

Wykorzystałam śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania owoców. Z ręką na sercu stwierdzam, że smak śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które jadłam. Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam! Kupicie je wraz z innymi godnymi uwagi produktami TUTAJ.







                      

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
200 g. zimnego masła 
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru (jeśli twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
mleko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
 Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm. Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu. Na pełnej połowie układam 1 lub 2 śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi ciastka. Układam tak przygotowane ciastka na blasze, smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.



                        
                        


  






Karnawałowe Słodkości!
Słoneczna pasta z jajka i dyni

Słoneczna pasta z jajka i dyni

 Mus z dyni wykorzystuję do wielu potraw, ale jeszcze nie używałam go do pasty z jajkiem. Dynia dodaje pięknego koloru, co widać choćby w innej paście śniadaniowej, którą robiłam jakiś czas temu - w pysznym kremie makrelowym.
 Do smaku dziś dodałam gałkę muszkatołową, ale będzie też świetnie pasował czosnek, albo ulubione zioła. 




Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki musu z pieczonej dyni
gałka muszkatołowa do smaku (najlepiej świeżo starta)
sól
Przygotowanie:
 Drobniutko siekam jajka, przekładam je do miski, dodaję mus z dyni i dokładnie mieszam. Ścieram trochę gałki do smaku, doprawiam solą. Podaję do kanapek.
Przepis autorski.


Jajko z boczkiem i rukolą

Jajko z boczkiem i rukolą

 Wczoraj nie zdążyłam zjeść śniadania, więc wynagrodziłam to sobie dziś. Przygotowałam kaloryczne, sycące jajko z rukolą, smażone w boczku. To jak zwykle niezawodne połączenie - płynne żółtko, chrupiący boczek, a na dodatek jeszcze doszła ostrość rukoli, która mi bardzo odpowiada. 




Składniki na 1 osobę:
1 jako
2-3 plastry wędzonego boczku
10 listków rukoli
1 łyżeczka oliwy
płatki chili do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
sól
Przygotowanie:
Plastry boczku przez 1-2 smażę z 1 strony, by złapały kolor i przestały być surowe. Obręcz do formowania układam na małej patelni z rozgrzaną oliwą. Dwoma plastrami wykładam boki obręczy, trzeci plaster w kawałkach wkładam na dno, potem po kolei: rukola i jajko. Oprószam całość płatkami chili i lekko solę (ostrożnie, bo boczek jest słony). Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do momentu odpowiedniego ścięcia jajka. Przed podaniem zdejmuję obręcz.
Przepis autorski.



Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

  Apetyczne, pulchne bułeczki na dzisiejsze śniadanie upiekłam z karobem, który jest doskonałym zamiennikiem kakao. To dzięki niemu bułki mają piękny kolor. Na pewno znacie nazwę chleb świętojański ? Karob to zmielone strąki szarańczynu, znanego właśnie pod nazwą chleba świętojańskiego, a warto go używać w kuchni ze względu na wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Reguluje pracę jelit, nie zakwasza organizmu, nie uczula, obniża poziom złego cholesterolu - zresztą poczytajcie sami na ten temat więcej TUTAJ.
Do pieczenia użyłam także pysznych płatków orkiszowych bio firmy Fresano.
 Zapraszam serdecznie do odwiedzenia sklepu i na zakupy :)





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka ciemnego cukru
2 łyżki tłustego mleka
1 płaska łyżeczka karobu Fresano
1 łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła roślinnego
1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki płatków orkiszowych bio Fresano
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
płatki orkiszowe bio Fresano do posypania
Przygotowanie:
 Rozkruszam drożdże w miseczce, dolewam ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodaję cukier i łyżeczkę mąki - wszystko ucieram na jednolitą pastę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, karob, płatki orkiszowe i masło. Gdy zaczyn urośnie, dodaję go do mąki i stopniowo dolewam wodę do momentu, gdy można zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Przekładam je na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatam, po czym dzielę na 10 równych części.Z każdej formuję kulkę, ostrym nożem nacinam na krzyż i odkładam tak przygotowane bułki na blachę wyłożoną papierem - do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Gdy podrosną, smaruję je dokładnie mlekiem i posypuję płatkami. Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.


                  

                  


Ryż duszony w mleku, z kukurydzą, pieczarkami i papryczką jalapeno

Ryż duszony w mleku, z kukurydzą, pieczarkami i papryczką jalapeno

  Lubicie ryż z warzywami? Ja bardzo, choć przyznaję - robię go dość rzadko, pewnie dlatego że mam ciągle głowę pełną pomysłów i chcę wypróbowywać nowe smaki. Mój dzisiejszy ryż jest duszony z kukurydzą, pieczarkami i bardzo pikantnymi papryczkami jalapeno- najpopularniejszymi w potrawach meksykańskich. Użyłam papryczek z zalewy, a kupić je możecie w cudownym sklepie z prawdziwymi, meksykańskimi produktami - Arriba, serdecznie Wam to miejsce polecam, zajrzyjcie tam koniecznie!
 Papryczki są naprawdę ostre, więc z dodawaniem ich do ryżu trzeba być ostrożnym. Aby trochę tę ostrość złagodzić, ugotowany- półtwardy ryż już z dodatkami dusiłam z mlekiem.
 Danie jest pyszne, pikantne i rozgrzewające - zapraszam do wypróbowania.  




Składniki
2 woreczki ryżu (u mnie naturalny, dość ciemny, nie oczyszczony)
0,5 szklanki kukurydzy z puszki
15 pieczarek
1 cebula
2-3 papryczki jalapeno z zalewy (do kupienia w sklepie Arriba)
łyżka oleju
0,5 szklanki mleka
kilka gałązek świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie trochę krócej, niż  wg zalecenia - powinien pozostać trochę twardy. Odcedzam go, dodaję do niego kukurydzę i posiekane papryczki. Siekam drobno cebulę i lekko ją podsmażam na oleju, po czym dodaję posiekane w słupki pieczarki, smażę kilka minut by odparować wodę. Do cebuli z pieczarkami przekładam ryż, dolewam mleko i na wolnym ogniu duszę ok. 15-20 minut, aż ryż będzie zupełnie miękki. Dodaję posiekaną kolendrę lub pietruszkę, doprawiam do smaku pieprzem i solą. Podaję na gorąco jako samodzielny posiłek (można jeszcze oprószyć startym serem) lub jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.








Placki z kurczaka z majonezem

Placki z kurczaka z majonezem

   Zrobiłam bardzo dobre placki, w których mięso kurczaka pozostaje soczyste w dużej mierze dzięki temu, że dodałam delikatny w smaku majonez Delikatesowy Develey. Placki są przyjemnie wilgotne w środku, a z zewnątrz w trakcie smażenia tworzy się przepyszna skórka. Poza tym to tani sposób na bardzo smaczny obiad. Polecam !




Składniki (12-14 sztuk):
2 filety z kurczaka
1 białko
2 łyżki majonezu, użyłam majonez Delikatesowy Develey
2-3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 cebula
1 ząbek czosnku
posiekany szczypiorek
1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano i majeranek) 
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone mięso kroję w niewielką kostkę - ok. 1 cm, przekładam do miski. Siekam szczypiorek i cebulę, dodaję do kurczaka. Dokładam majonez i mąkę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i posiekany czosnek- dokładnie mieszam.Lekko ubijam białko, dodaję do mięsa i mieszam. Łyżką kładę porcje masy na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę placki z dwóch stron na rumiano,na średnim ogniu, pod pokrywką. Podaję z ulubioną surówką.
Przepis autorski. 


                       



Zimowy Obiad
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

Pieczone warzywa smakują inaczej, niż gotowane czy duszone, mam wrażenie że zyskują niepowtarzalną słodycz i są delikatniejsze. W moim daniu połączyłam je dodatkowo z ziołami, czosnkiem i chrupiącymi ziarenkami - wykorzystałam pyszną mieszankę "Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo.





Składniki:

5 średnich marchewek
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka  mieszanki ziół prowansalskich
kilka gałązek tymianku
oliwa
pieprz do smaku
ziarenka "Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo
Przygotowanie:
 Umyte i obrane marchewki kroję w niezbyt grube plastry, przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oliwy, dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszam wszystko razem, by marchewka dokładnie pokryła się przyprawami. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2-3 łyżki oliwy, wykładam na przemian plastry marchewki i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, układam na górze kilka gałązek tymianku. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 40 minutach zdejmuję folię, posypuję danie ziarenkami "Ziołowo mi" i piekę jeszcze 15 minut, już bez przykrycia. Można dodać na górę starty żółty ser - ja posypałam danie parmezanem.
Przepis autorski.


                       

                       




Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger