Warzywa z patelni z kurczakiem

Warzywa z patelni z kurczakiem

    Warzywa z patelni to nic innego jak bardzo smaczne i bardzo skuteczne czyszczenie lodówki. U mnie w każdym razie uwielbiamy taki obiad :) Co Wy na to? Skład zawsze może się trochę różnić, warzywa można przyprawić na różne sposoby - w efekcie zawsze danie będzie inne :) Można dodać kiełbaskę, duszone czy pieczone mięso, wtedy jest na pewno pożywniej, ale absolutnie nie jest to konieczne!  




Dziś w obiedzie udział wzięły (składniki na 2 osoby):
3 marchewki
10-12 brukselek
4-5 średnich ziemniaków
1 cebulka dymka ze szczypiorem
3-4 cm kawałka pora (jasna część)
2 ząbki czosnku
kilka łyżek kukurydzy z puszki
2 łyżki oliwy
0,5 szklanki dowolnego bulionu
porcja domowego masła ziołowego
świeży tymianek - posiekany
sól, pieprz do smaku
kurczak np. z rosołu, lub pieczony dzień wcześniej 
Przygotowanie:
 Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Ziemniaki kroję w dużą kostkę, marchew w półcentymetrowe plastry, brukselki kroję na pół. Cebulę, por i czosnek siekam grubo , szczypior w 2-3 cm kawałki . Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki i marchew, lekko solę i pod pokrywką smażę kilka minut, po czym dodaję brukselki, dolewam połowę bulion u i duszę kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaję posiekany por, kukurydzę, czosnek i cebulę, dolewam resztę bulionu i duszę kolejne kilka minut. Bulion powinien wyparować, wtedy dodaję posiekanego na kawałki kurczaka , mieszam . Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję szczypior, tymianek i masło ziołowe - jeszcze chwilę duszę razem. 
Przepis autorski.


                           





Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

  Łatwe ciasteczka z pysznymi, jędrnymi śliwkami w środku. Ciasto serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy. 

Wykorzystałam śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania owoców. Z ręką na sercu stwierdzam, że smak śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które jadłam. Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam! Kupicie je wraz z innymi godnymi uwagi produktami TUTAJ.







                      

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
200 g. zimnego masła 
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru (jeśli twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
mleko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
 Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm. Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu. Na pełnej połowie układam 1 lub 2 śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi ciastka. Układam tak przygotowane ciastka na blasze, smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.



                        
                        


  






Karnawałowe Słodkości!
Słoneczna pasta z jajka i dyni

Słoneczna pasta z jajka i dyni

 Mus z dyni wykorzystuję do wielu potraw, ale jeszcze nie używałam go do pasty z jajkiem. Dynia dodaje pięknego koloru, co widać choćby w innej paście śniadaniowej, którą robiłam jakiś czas temu - w pysznym kremie makrelowym.
 Do smaku dziś dodałam gałkę muszkatołową, ale będzie też świetnie pasował czosnek, albo ulubione zioła. 




Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki musu z pieczonej dyni
gałka muszkatołowa do smaku (najlepiej świeżo starta)
sól
Przygotowanie:
 Drobniutko siekam jajka, przekładam je do miski, dodaję mus z dyni i dokładnie mieszam. Ścieram trochę gałki do smaku, doprawiam solą. Podaję do kanapek.
Przepis autorski.


Jajko z boczkiem i rukolą

Jajko z boczkiem i rukolą

 Wczoraj nie zdążyłam zjeść śniadania, więc wynagrodziłam to sobie dziś. Przygotowałam kaloryczne, sycące jajko z rukolą, smażone w boczku. To jak zwykle niezawodne połączenie - płynne żółtko, chrupiący boczek, a na dodatek jeszcze doszła ostrość rukoli, która mi bardzo odpowiada. 




Składniki na 1 osobę:
1 jako
2-3 plastry wędzonego boczku
10 listków rukoli
1 łyżeczka oliwy
płatki chili do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
sól
Przygotowanie:
Plastry boczku przez 1-2 smażę z 1 strony, by złapały kolor i przestały być surowe. Obręcz do formowania układam na małej patelni z rozgrzaną oliwą. Dwoma plastrami wykładam boki obręczy, trzeci plaster w kawałkach wkładam na dno, potem po kolei: rukola i jajko. Oprószam całość płatkami chili i lekko solę (ostrożnie, bo boczek jest słony). Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do momentu odpowiedniego ścięcia jajka. Przed podaniem zdejmuję obręcz.
Przepis autorski.



Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

  Apetyczne, pulchne bułeczki na dzisiejsze śniadanie upiekłam z karobem, który jest doskonałym zamiennikiem kakao. To dzięki niemu bułki mają piękny kolor. Na pewno znacie nazwę chleb świętojański ? Karob to zmielone strąki szarańczynu, znanego właśnie pod nazwą chleba świętojańskiego, a warto go używać w kuchni ze względu na wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Reguluje pracę jelit, nie zakwasza organizmu, nie uczula, obniża poziom złego cholesterolu - zresztą poczytajcie sami na ten temat więcej TUTAJ.
Do pieczenia użyłam także pysznych płatków orkiszowych bio firmy Fresano.
 Zapraszam serdecznie do odwiedzenia sklepu i na zakupy :)





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka ciemnego cukru
2 łyżki tłustego mleka
1 płaska łyżeczka karobu Fresano
1 łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła roślinnego
1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki płatków orkiszowych bio Fresano
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
płatki orkiszowe bio Fresano do posypania
Przygotowanie:
 Rozkruszam drożdże w miseczce, dolewam ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodaję cukier i łyżeczkę mąki - wszystko ucieram na jednolitą pastę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, karob, płatki orkiszowe i masło. Gdy zaczyn urośnie, dodaję go do mąki i stopniowo dolewam wodę do momentu, gdy można zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Przekładam je na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatam, po czym dzielę na 10 równych części.Z każdej formuję kulkę, ostrym nożem nacinam na krzyż i odkładam tak przygotowane bułki na blachę wyłożoną papierem - do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Gdy podrosną, smaruję je dokładnie mlekiem i posypuję płatkami. Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.


                  

                  


Ryż duszony w mleku, z kukurydzą, pieczarkami i papryczką jalapeno

Ryż duszony w mleku, z kukurydzą, pieczarkami i papryczką jalapeno

  Lubicie ryż z warzywami? Ja bardzo, choć przyznaję - robię go dość rzadko, pewnie dlatego że mam ciągle głowę pełną pomysłów i chcę wypróbowywać nowe smaki. Mój dzisiejszy ryż jest duszony z kukurydzą, pieczarkami i bardzo pikantnymi papryczkami jalapeno- najpopularniejszymi w potrawach meksykańskich. Użyłam papryczek z zalewy, a kupić je możecie w cudownym sklepie z prawdziwymi, meksykańskimi produktami - Arriba, serdecznie Wam to miejsce polecam, zajrzyjcie tam koniecznie!
 Papryczki są naprawdę ostre, więc z dodawaniem ich do ryżu trzeba być ostrożnym. Aby trochę tę ostrość złagodzić, ugotowany- półtwardy ryż już z dodatkami dusiłam z mlekiem.
 Danie jest pyszne, pikantne i rozgrzewające - zapraszam do wypróbowania.  




Składniki
2 woreczki ryżu (u mnie naturalny, dość ciemny, nie oczyszczony)
0,5 szklanki kukurydzy z puszki
15 pieczarek
1 cebula
2-3 papryczki jalapeno z zalewy (do kupienia w sklepie Arriba)
łyżka oleju
0,5 szklanki mleka
kilka gałązek świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie trochę krócej, niż  wg zalecenia - powinien pozostać trochę twardy. Odcedzam go, dodaję do niego kukurydzę i posiekane papryczki. Siekam drobno cebulę i lekko ją podsmażam na oleju, po czym dodaję posiekane w słupki pieczarki, smażę kilka minut by odparować wodę. Do cebuli z pieczarkami przekładam ryż, dolewam mleko i na wolnym ogniu duszę ok. 15-20 minut, aż ryż będzie zupełnie miękki. Dodaję posiekaną kolendrę lub pietruszkę, doprawiam do smaku pieprzem i solą. Podaję na gorąco jako samodzielny posiłek (można jeszcze oprószyć startym serem) lub jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.








Placki z kurczaka z majonezem

Placki z kurczaka z majonezem

   Zrobiłam bardzo dobre placki, w których mięso kurczaka pozostaje soczyste w dużej mierze dzięki temu, że dodałam delikatny w smaku majonez Delikatesowy Develey. Placki są przyjemnie wilgotne w środku, a z zewnątrz w trakcie smażenia tworzy się przepyszna skórka. Poza tym to tani sposób na bardzo smaczny obiad. Polecam !




Składniki (12-14 sztuk):
2 filety z kurczaka
1 białko
2 łyżki majonezu, użyłam majonez Delikatesowy Develey
2-3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 cebula
1 ząbek czosnku
posiekany szczypiorek
1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano i majeranek) 
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone mięso kroję w niewielką kostkę - ok. 1 cm, przekładam do miski. Siekam szczypiorek i cebulę, dodaję do kurczaka. Dokładam majonez i mąkę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i posiekany czosnek- dokładnie mieszam.Lekko ubijam białko, dodaję do mięsa i mieszam. Łyżką kładę porcje masy na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę placki z dwóch stron na rumiano,na średnim ogniu, pod pokrywką. Podaję z ulubioną surówką.
Przepis autorski. 


                       



Zimowy Obiad
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

Pieczone warzywa smakują inaczej, niż gotowane czy duszone, mam wrażenie że zyskują niepowtarzalną słodycz i są delikatniejsze. W moim daniu połączyłam je dodatkowo z ziołami, czosnkiem i chrupiącymi ziarenkami - wykorzystałam pyszną mieszankę "Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo.





Składniki:

5 średnich marchewek
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka  mieszanki ziół prowansalskich
kilka gałązek tymianku
oliwa
pieprz do smaku
ziarenka "Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo
Przygotowanie:
 Umyte i obrane marchewki kroję w niezbyt grube plastry, przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oliwy, dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszam wszystko razem, by marchewka dokładnie pokryła się przyprawami. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2-3 łyżki oliwy, wykładam na przemian plastry marchewki i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, układam na górze kilka gałązek tymianku. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 40 minutach zdejmuję folię, posypuję danie ziarenkami "Ziołowo mi" i piekę jeszcze 15 minut, już bez przykrycia. Można dodać na górę starty żółty ser - ja posypałam danie parmezanem.
Przepis autorski.


                       

                       




Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger