Zupa ostro-kwaśna

  O taką zupę mąż prosił mnie od bardzo dawna i nie mam pojęcia dlaczego zwlekałam z jej zrobieniem. Jest łatwa i pyszna, zwłaszcza o tej porze roku, bo potrafi naprawdę solidnie rozgrzać. Można uznać za przeszkodę fakt, że trzeba kupić trochę składników, których na co dzień nie używa się w kuchni, ale w sumie wiele z nich może sobie spokojnie poczekać choćby długie miesiące, aż znowu dopadnie nas chętka na egzotyczny smak. No, może z wyjątkiem bambusa w puszce po jej otwarciu ;) I tofu ;) Te mi zostały, więc na pewno lada chwila upichcę jakąś potrawkę z ich udziałem.




Składniki na 2 -3 porcje:
0,5 l bulionu drobiowego (rosołu)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2-3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sherry
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki skrobi ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki wody
ok. 100 g. mięsa wieprzowego (szynka, polędwiczki)
2 małe marchewki
50-80 g. miękkiego tofu
30-40 g. bambusa z zalewy
1-2 grzybki mun
1 jajko
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Grzybki mun zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na kilka minut, po czym siekam w cienkie paseczki. W długie na ok. 3-4 cm, cieknie paseczki kroję też wieprzowinę, przekładam ją do miseczki i marynuję ją przez 20 minut w sherry pomieszanej z pół łyżeczki skrobi. Marchewkę kroję w cienkie zapałki, tak samo bambusa. Bulion doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego wieprzowinę, a potem marchew, tofu i odsączone grzybki. Gotuję wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. W tym czasie w oddzielnej miseczce mieszam sos sojowy, sól, olej, ocet ryżowy, sos chili, 2 łyżki wody i pozostałą skrobię. Zawiesinę wlewam do garnka energicznie mieszając. Gotuję 2 minuty, po czym zestawiam zupę z ognia i wlewam, również mieszając, rozbełtane jajko. Przykrywam zupę jeszcze na chwile, po czym nalewam do miseczek, posypuję szczypiorkiem i podaję.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger