Zupa ostro-kwaśna

  O taką zupę mąż prosił mnie od bardzo dawna i nie mam pojęcia dlaczego zwlekałam z jej zrobieniem. Jest łatwa i pyszna, zwłaszcza o tej porze roku, bo potrafi naprawdę solidnie rozgrzać. Można uznać za przeszkodę fakt, że trzeba kupić trochę składników, których na co dzień nie używa się w kuchni, ale w sumie wiele z nich może sobie spokojnie poczekać choćby długie miesiące, aż znowu dopadnie nas chętka na egzotyczny smak. No, może z wyjątkiem bambusa w puszce po jej otwarciu ;) I tofu ;) Te mi zostały, więc na pewno lada chwila upichcę jakąś potrawkę z ich udziałem.




Składniki na 2 -3 porcje:
0,5 l bulionu drobiowego (rosołu)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2-3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sherry
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki skrobi ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki wody
ok. 100 g. mięsa wieprzowego (szynka, polędwiczki)
2 małe marchewki
50-80 g. miękkiego tofu
30-40 g. bambusa z zalewy
1-2 grzybki mun
1 jajko
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Grzybki mun zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na kilka minut, po czym siekam w cienkie paseczki. W długie na ok. 3-4 cm, cieknie paseczki kroję też wieprzowinę, przekładam ją do miseczki i marynuję ją przez 20 minut w sherry pomieszanej z pół łyżeczki skrobi. Marchewkę kroję w cienkie zapałki, tak samo bambusa. Bulion doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego wieprzowinę, a potem marchew, tofu i odsączone grzybki. Gotuję wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. W tym czasie w oddzielnej miseczce mieszam sos sojowy, sól, olej, ocet ryżowy, sos chili, 2 łyżki wody i pozostałą skrobię. Zawiesinę wlewam do garnka energicznie mieszając. Gotuję 2 minuty, po czym zestawiam zupę z ognia i wlewam, również mieszając, rozbełtane jajko. Przykrywam zupę jeszcze na chwile, po czym nalewam do miseczek, posypuję szczypiorkiem i podaję.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger