Tort cytrynowy (na zimno)

Czasami wieczorem mam wielką ochotę na pobawienie się w kuchni, i to zazwyczaj wieczorami tworzę dania czy desery, które wymagają więcej czasu. Ten torcik, który sobie wymyśliłam wczoraj jest bardzo lekki i niezwykle orzeźwiający, w delikatnych, pastelowych kolorach. Idealny jako deser po pysznym obiedzie, świetny do kawy czy kieliszka likieru. 




Składniki (mała tortownica):
Masa z serkiem:
200 g. serka mascarpone
1 galaretka o smaku cytrusowym, u mnie limonka z trawą cytrynową
3 łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
Masa kisielowa:
2 suche kisiele cytrynowe z cukrem
2 szklanki wody
3/4 szklanki dżemu z pomarańczy
3/4 szklanki prażonych jabłek
2 łyżki masła
Dodatkowo:
herbatniki typu petitki
biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Przygotowanie:
Rozpuszczam galaretkę w 2/3 porcji wody (u mnie była na 1,5 szklanki). W ciepłej galaretce zanurzam na moment herbatniki i wykładam nimi dno tortownicy. Pozostałą galaretkę odstawiam do lekkiego ostudzenia. Serek mascarpone mieszam w cukrem pudrem i skórką z cytryny, a potem dodaję chłodną galaretkę, chwilę mieszam razem trzepaczką i odstawiam do lodówki, do lekkiego stężenia masy.
Kisiele mieszam w 1 szklance wody. Pozostałą szklankę wlewam do garnka, dokładam dżem z pomarańczy i prażone jabłka, podgrzewam je razem do zagotowania. Wlewam przygotowaną zawiesinę i mieszam intensywnie, by masa mocno zgęstniała. Zdejmuję garnek z ognia, dodaję miękkie masło i mieszam do jego rozpuszczenia. Wykładam 1/3 masy kisielowej na herbatniki, a na niej układam biszkopty. Wstawiam tortownicę do lodówki, by masa przestygła. Na zimną wykładam lekko stężałą masę z serka, znów odstawiam całość do lodówki, do stężenia. Na koniec jako ostatnią warstwę wykładam pozostałą masę kisielową. Tort zostawiam na 12 godzin do porządnego schłodzenia.
Przepis autorski.





8 komentarzy:

  1. na pewno tortownica? i jaka średnica..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiej blaszki, która by była idealna, więc zrobiłam w tortownicy, średnica 21 cm.

      Usuń
  2. Ten torcik wygląda smakowicie :-) szczęśliwego Nowego Roku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny torcik...
    Bardzo lubie ctrynowe smaki w deserach!
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny i cudnie wygląda. Moniko, Tobie również wszystkiego co najlepsze w tym Nowym Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Na tortownice o srednicy 26 cm. mam podwoic produkty?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger