Samosy - indyjskie pierożki (pieczone)

Jako zdecydowana fanka pierogów będę oczywiście i te chwalić, bo choć tak odmienne od naszych ruskich czy z mięsem, są przepyszne. Oryginalnie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, ale darowałam nam ten zbytek (zwłaszcza teraz, po świętach) i zwyczajnie upiekłam je w piekarniku. Nie sądzę, by dużo - jeśli w ogóle - przez ten zabieg straciły. Ciasto jest chrupiące, więc efekt pod tym względem jest taki sam. A najlepszy moim zdaniem jest farsz, bo uwielbiam wszystkie przyprawy, które w nim są: kardamon, kmin rzymski, czosnek, pikantny pieprz i kolendra.
Samosy są rewelacyjne. Wygodne również do przechowywania, bo po upieczeniu można je przez 2-3 dni przetrzymać zamknięte w lodówce lub też zamrozić. Polecam wam je serdecznie jako doskonałą sylwestrową przekąskę!

Potrzebne przyprawy kupicie w sklepie Skworcu.





Składniki:
Farsz:
2 duże ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała puszka zielonego groszku
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 ziarna kardamonu
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, polecam sklep Skworcu
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka curry
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
posiekana kolendra
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
duża szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Farsz: ziarna kardamonu, kolendry i kmin rzymski ucieram w moździerzu z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam utarte przyprawy i smażę je przez minutę - dwie. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażę mieszając by cebula lekko zmiękła. Następnie dodaję pokrojone w niewielkie kawałki (wcześniej obrane) ziemniaki i już pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam curry, pieprz cayenne, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładam masło i zielony groszek, smażę jeszcze chwilę po czym odkładam farsz do przestygnięcia. Do zimnego dodaję posiekaną kolendrę (pietruszkę).
Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywam je i odkładam na pół godziny.
Następnie rozwałkowuję ciasto i dzielę je na kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm. Składam każdy kwadrat po przekątnej, sklejam mocno jeden bok - w ten sposób powstanie rodzaj sakiewki, do której wkładam farsz. Sklejam drugi bok i ustawiam pierożki, lekko spłaszczając ich dno. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dól) na ok. 25 minut. Pierożki powinny się zezłocić. Podaję je z sosem jogurtowym.


                  

                  

                  

                 



6 komentarzy:

  1. świetny przepis, muszę koniecznie zakupić brakujące składniki i zrobić te pierożki. Przy okazji chciałam napisać, że prowadzi Pani rewelacyjny blog, przepisy pojawiają się często i są bardzo zróżnicowane!! Proszę o więcej wegetariańskich ;-) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, pierożki są bardzo smaczne.
      Bardzo dziękuję za miłe słowa, takie zawsze dodają wiatru w żagle i energii, by iść dalej i robić więcej ;) Dania wegetariańskie bardzo lubię, na pewno w dalszym ciągu będzie się pojawiało ich sporo. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. Z pewnością wypróbuję :) Ile mniej więcej pierożków wychodzi z takich proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi bodajże 15, z tym że zostało mi trochę ciasta.

      Usuń
  3. Też proszę o wegetariańskie przepisy właśnie gotują się ziemniaczki na samosy wspaniały przepis na pewno będą dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają i zapewne pysznie smakują ....przepis zapisany i na pewno wypróbuję . Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger