Samosy - indyjskie pierożki (pieczone)

Jako zdecydowana fanka pierogów będę oczywiście i te chwalić, bo choć tak odmienne od naszych ruskich czy z mięsem, są przepyszne. Oryginalnie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, ale darowałam nam ten zbytek (zwłaszcza teraz, po świętach) i zwyczajnie upiekłam je w piekarniku. Nie sądzę, by dużo - jeśli w ogóle - przez ten zabieg straciły. Ciasto jest chrupiące, więc efekt pod tym względem jest taki sam. A najlepszy moim zdaniem jest farsz, bo uwielbiam wszystkie przyprawy, które w nim są: kardamon, kmin rzymski, czosnek, pikantny pieprz i kolendra.
Samosy są rewelacyjne. Wygodne również do przechowywania, bo po upieczeniu można je przez 2-3 dni przetrzymać zamknięte w lodówce lub też zamrozić. Polecam wam je serdecznie jako doskonałą sylwestrową przekąskę!

Potrzebne przyprawy kupicie w sklepie Skworcu.





Składniki:
Farsz:
2 duże ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała puszka zielonego groszku
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 ziarna kardamonu
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, polecam sklep Skworcu
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka curry
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
posiekana kolendra
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
duża szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Farsz: ziarna kardamonu, kolendry i kmin rzymski ucieram w moździerzu z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam utarte przyprawy i smażę je przez minutę - dwie. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażę mieszając by cebula lekko zmiękła. Następnie dodaję pokrojone w niewielkie kawałki (wcześniej obrane) ziemniaki i już pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam curry, pieprz cayenne, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładam masło i zielony groszek, smażę jeszcze chwilę po czym odkładam farsz do przestygnięcia. Do zimnego dodaję posiekaną kolendrę (pietruszkę).
Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywam je i odkładam na pół godziny.
Następnie rozwałkowuję ciasto i dzielę je na kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm. Składam każdy kwadrat po przekątnej, sklejam mocno jeden bok - w ten sposób powstanie rodzaj sakiewki, do której wkładam farsz. Sklejam drugi bok i ustawiam pierożki, lekko spłaszczając ich dno. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dól) na ok. 25 minut. Pierożki powinny się zezłocić. Podaję je z sosem jogurtowym.


                  

                  

                  

                 



6 komentarzy:

  1. świetny przepis, muszę koniecznie zakupić brakujące składniki i zrobić te pierożki. Przy okazji chciałam napisać, że prowadzi Pani rewelacyjny blog, przepisy pojawiają się często i są bardzo zróżnicowane!! Proszę o więcej wegetariańskich ;-) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, pierożki są bardzo smaczne.
      Bardzo dziękuję za miłe słowa, takie zawsze dodają wiatru w żagle i energii, by iść dalej i robić więcej ;) Dania wegetariańskie bardzo lubię, na pewno w dalszym ciągu będzie się pojawiało ich sporo. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. Z pewnością wypróbuję :) Ile mniej więcej pierożków wychodzi z takich proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi bodajże 15, z tym że zostało mi trochę ciasta.

      Usuń
  3. Też proszę o wegetariańskie przepisy właśnie gotują się ziemniaczki na samosy wspaniały przepis na pewno będą dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają i zapewne pysznie smakują ....przepis zapisany i na pewno wypróbuję . Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger