Pyzy ziemniaczane nadziewane cebulką, serem i boczkiem

Delikatne ciasto, i farsz pachnący boczkiem i ziołami, z ciągnącym się serem - świetne w smaku pyzy :) Tak naprawdę to te pyzy pełnią taką rolę, jak zapiekanki czy pizza: pomagają przy wykorzystaniu składników, które zostały w lodówce. 



                  

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Farsz
1-2 cebule
kawałek wędzonego boczku
kawałek mocno doprawionej kiełbasy typu wiejska
1-2 frankfurterki
2-3 łyżki startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
tymianek, bazylia, oregano
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę i przekładam do miski. Boczek kroję drobno, przekładam na patelnię, smażę aż się lekko zarumieni i wytopi. Wtedy dodaję posiekane drobno cebulę i czosnek, oraz drobno pokrojone kiełbasy. Smażę razem, aż cebula się zeszkli. Dokładam 1-2 łyżki ziemniaków z miski, mieszam wszystko, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Przekładam farsz do miseczki, lekko studzę, dodaję ser. 
Do ziemniaków w misce dodaję jajko, sól, pieprz do smaku i mąkę - tę stopniowo, jednocześnie zagniatając ciasto. Staram się wyrabiać je krótko, tyle by dało się zagnieść w kulę. Być może mąki trzeba będzie dodać odrobinę więcej, to zależy od ziemniaków. Z przygotowanego odrywam porcje wielkości małej mandarynki, lekko je spłaszczam, nakładam farsz i sklejam robiąc kulki. Przygotowane pyzy wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję gorące, z podsmażoną cebulką.
Przepis autorski. 


                  

                  


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo jestem ciekawa opinii i mam nadzieję, że posmakują :)

      Usuń
  2. Oj kochana ale mi narobiłaś smaku :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger