Pyzy ziemniaczane nadziewane cebulką, serem i boczkiem

Delikatne ciasto, i farsz pachnący boczkiem i ziołami, z ciągnącym się serem - świetne w smaku pyzy :) Tak naprawdę to te pyzy pełnią taką rolę, jak zapiekanki czy pizza: pomagają przy wykorzystaniu składników, które zostały w lodówce. 



                  

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Farsz
1-2 cebule
kawałek wędzonego boczku
kawałek mocno doprawionej kiełbasy typu wiejska
1-2 frankfurterki
2-3 łyżki startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
tymianek, bazylia, oregano
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę i przekładam do miski. Boczek kroję drobno, przekładam na patelnię, smażę aż się lekko zarumieni i wytopi. Wtedy dodaję posiekane drobno cebulę i czosnek, oraz drobno pokrojone kiełbasy. Smażę razem, aż cebula się zeszkli. Dokładam 1-2 łyżki ziemniaków z miski, mieszam wszystko, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Przekładam farsz do miseczki, lekko studzę, dodaję ser. 
Do ziemniaków w misce dodaję jajko, sól, pieprz do smaku i mąkę - tę stopniowo, jednocześnie zagniatając ciasto. Staram się wyrabiać je krótko, tyle by dało się zagnieść w kulę. Być może mąki trzeba będzie dodać odrobinę więcej, to zależy od ziemniaków. Z przygotowanego odrywam porcje wielkości małej mandarynki, lekko je spłaszczam, nakładam farsz i sklejam robiąc kulki. Przygotowane pyzy wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję gorące, z podsmażoną cebulką.
Przepis autorski. 


                  

                  


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo jestem ciekawa opinii i mam nadzieję, że posmakują :)

      Usuń
  2. Oj kochana ale mi narobiłaś smaku :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger