Poduszeczki (przekąska do dipów)

Pomysł na te poduszeczki zrodził mi się w głowie już jakiś czas temu, ale sprawdziłam dopiero dziś, jakie naprawdę wyjdą. Stwierdzam, że to łatwy, tani i ciekawy sposób na niebanalną przekąskę. Świetnie smakują z różnymi sosami, ale można też pójść o krok dalej - popatrzcie ile mają w środku wolnej przestrzeni. Za pomocą długiej szprycy można je nadziać np. pysznym serkiem. 




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
duża szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Odkładam na 2 godziny do lodówki (pod przykryciem). Następnie rozwałkowuję je na grubość 2-3 mm, wykrajam malutkie kwadraciki i wrzucam je na gorący olej (głęboki). Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony, po czym gotowe poduszeczki przekładam na talerz wyłożony papierem, do odsączenia. Podaję z różnymi dipami.




6 komentarzy:

  1. A może to byc gotowe ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta francuskiego nie da się w ten sposób usmażyć, można je ewentualnie upiec. Też będzie smacznie :)

      Usuń
  2. Znakomity pomysł!
    W sam raz na wszelkie okazje, tak naprawde...
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kasiu! I dla Ciebie wszystkiego co najlepsze - oby ten Nowy Rok przyniósł nam wiele radosnych chwil !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger