Łódki z ciasta francuskiego z kabanosem, serem i jabłkiem

 Ahoj Marynarze! Przekąska z gatunku: szybko, łatwo, pysznie! Jeśli macie w lodówce ciasto francuskie (warto je zawsze mieć), jabłko, żółty ser i jakąś smaczną kiełbaskę, to jesteście gotowi do zrobienia tych wspaniałych łódeczek - i to w pół godziny :) Tylko sklejcie porządnie boki, bo mnie się niestety porozklejały w trakcie pieczenia (można użyć białka,  i dodatkowo po sklejeniu warto jeszcze to miejsce zawinąć). Zrobiłam dwie dodatkowe, już z szynką, żebyście zobaczyli jak miały wyglądać. Zaczynamy!





Składniki:
płat gotowego ciasta francuskiego
1 jabłko
2-3 kabanosy lub frankfurterki (lub inne pyszne kiełbaski)
2 łyżki startego żółtego sera, użyłam mozzarelli
świeżo mielony czarny pieprz
Przyda się:
pędzelek do smarowania brzegów wodą
suszony majeranek
Przygotowanie:
Kiełbaski kroję w cienkie plasterki, jabłko (bez obierania) w drobną kostkę. Przekładam je do miseczki, dodaję starty ser, doprawiam całość pieprzem i mieszam. Z ciasta wycinam prostokąty (mniej więcej 10 na 15 cm). Smaruję krótsze boki wodą i sklejam je, by powstały łódki. Układam je na wyłożonej papierem blaszce i napełniam farszem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut. Przed podaniem oprószam majerankiem.
Przepis autorski.


                  

                  


Jeśli się nie skleję, to i tak nic mi z pyszności nie ubędzie ;)

6 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowo i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna z pani kucharka,łódeczki super !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i ile zabawy przy nich - nawet zastanawiałam się, czy marynarza nie zrobić ;)

      Usuń
    2. Wspaniale , i pyszne az szkoda jesc ! pozdrawiam !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger