Matiasy w sosie z curry, ananasem i rodzynkami

Moja propozycja podania śledzi może wydać się niektórym co najmniej dziwna, bo jak to? śledzie z rodzynkami? I jeszcze z ananasem? Tak, moi Drodzy, proponuję Wam pyszną pikantno-słodką potrawkę, i mam nadzieję że jeśli ją zrobicie jej smak przypadnie Wam do gustu, jak mi. Bo moim zdaniem to świetna przekąska. 
Ja przygotowałam już w ten sposób swoje śledzie na kolację wigilijną. Też możecie je zrobić, tylko koniecznie je przez chwilę zapasteryzujcie (ewentualnie zamknijcie szczelnie jeszcze ciepłe). 




Składniki:
400- 500 g. filetów śledziowych (używam lekko solonych, w oleju)
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1 puszka (ok. 500 g) ananasów w kawałkach w lekkim syropie, polecam markę Del Monte (Develey)
0,5 szklanki rodzynek sułtańskich
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 szklanki śmietany 18%, do zup i sosów
ok. 1 płaskiej łyżeczki curry
1 ziarno ziela angielskiego, utarte na proszek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcedzam śledzie z oleju i kroję je w dość duże kawałki. Odcedzam kawałki ananasów. Obrane cebule kroję w dużą kostkę i wrzucam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, przykrywam i smażę 3 minuty do zeszklenia. Do cebuli dodaję rodzynki i curry, smażę razem kolejne 3 minuty. Dolewam śmietanę, dodaję kawałki ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek i  ziele angielskie, duszę chwilę mieszając, po czym doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodaję masło, czekam aż się rozpuści. Sos powinien być dość pikantny. W dużym słoiku układam na przemian warstwę sosu i śledzi, szczelnie go zakręcam i pasteryzuję 3 minuty (od zagotowania). Podaję na zimno.

                  


2 komentarze:

  1. Robię takie ale bez rodzynek...dla mnie pyszne🎄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger