Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście

Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego spodu, warstwy maku z bakaliami i słodkiej kokosowej bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Jeśli chcecie, można zmniejszyć też ilość cukru w samym spodzie.
Uwaga - ciasto piekłam w okrągłej tortownicy o śr. 21 cm. na dużą blachę trzeba podwoić składniki.



Składniki na tortownicę średnicy 21 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g. zimnego masła
2 duże żółtka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
2 białka
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
400 g. gotowej masy makowej z bakaliami
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami. Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły). Ciastem wyklejam dno tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut - ciasto powinno się zezłocić. W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się. Na podpieczone gorące ciasto wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.


6 komentarzy:

  1. Dziękuje, wyszło przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A może dostanę zdjęcie? ;) Makowca oczywiście :)

      Usuń
  2. Czy zagniecione ciasto nie trzeba włożyć na trochę do lodówki tak jak w przypadku kruchego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, można je od razu piec.

      Usuń
  3. Jeśli użyje podwójnej ilości składników to będzie ok na standardową blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podwujne składniki daje na blaszkę 33cm na 23cm i wysokość 6cm

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger