Makowiec drożdżowy z lukrem

Moim makowcom nie pożałowałam maku, bo też takie najbardziej lubię - gdy są wilgotne i pełne smaku. Z braku czasu użyłam gotowej masy, i wiecie - też jest smaczna :)



Składniki na 2 makowce:
zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki śmietanki 30%
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru pudru
40 g. masła
1 duże jajko
0,5 szklanki ciepłej wody
900 - 1100 g. masy makowej (użyłam gotowej)
Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Mieszam pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i 3/4 lekko podgrzanej śmietanki. Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewam mąkę z pudrem, dodaję pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszam łyżką, a potem wyrabiam dłonią ok. 5 minut. Odstawiam pod przykryciem na 60 minut, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuję na prostokąt długości dużej keksówki. Rozsmarowuję masę makową, pozostawiając wolne boki, po czym zwijam jak roladę. Końcówki makowca podwijam pod spód. Delikatnie przenoszę tak przygotowane ciasto do keksówek wyłożonych natłuszczonym i oprószonym mąką papierem, powierzchnię ciasta smaruję ciepłym mlekiem. Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut. Po zupełnym przestudzeniu smaruję makowce lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Przepis autorski.


                   

                  

17 komentarzy:

  1. Bardzo do mnie Twój makowiec przemawia :D Sukces to dobrać dobrą masę, przy której skórka nie odchodzi od nadzienia :) Musi być gęsta, miodowa i mocno nafaszerowana bakaliami. Ja próbowałam już różnych i od dłuższego czasu kupuję teraz tylko tę jedną, sprawdzoną - makowiec zawsze przy niej rewelacyjnie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to chwal się natychmiast która to ta jedyna niepowtarzalna i sprawdzona masa makowa?

      Usuń
    2. Pochwalić się jaka to masa sprawdzona? Tez bym chciała mieć pyszny makowiec ;)

      Usuń
    3. A jakiej firmy jest ta sprawdzona masa? Ja jakoś nie mogę trafić na dobrą i męczę się sama z makową masą :)

      Usuń
    4. Wiem, że Asia używa Helio :)

      Usuń
    5. Nim doczekałam odpowiedzi to masę zrobiłam sama. Zobaczymy jak wyjdzie; )

      Usuń
  2. To prawda, od masy bardzo dużo zależy. Zazwyczaj robię ją sama, ale dobrze mieć pod ręką sprawdzoną, w puszce, na nieprzewidziane okoliczności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) taki makowiec lubię najbardziej.

      Usuń
  4. jakiej wielkości keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką gotową masę możecie polecić?! Nigdy nie piekłam makowca, chętnie sprobuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, poszukam w sklepie... najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Gotowe masy nie są takie złe zwłaszcza przy nawale prac. :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam makowce, wyszedł ci idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż dziwne, że skoro tak lubię to ciasto, to rzeczywiście piekę je praktycznie raz w roku. Człowiek to się jednak przywiązuje do tradycji.... ;-)

      Usuń
  7. Nooooo mój siedzi właśnie w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie. Masa zrobiona własnoręcznie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger