Kotlety ryżowe z kurczakiem

  To danie jak najbardziej resztkowe: wykorzystałam mięso z rosołu i ugotowany wcześniej ryż. Czyli z kategorii, którą najbardziej lubię, bo zazwyczaj gdy wykorzystuję składniki powstaje po przygotowaniu innych potraw, efekt zaskakuje mnie samą. 
Kotlety są bardzo smaczne i lekkie; zaskakująco dobrze się je formuje, pomimo ze nie dodałam do nich jajka. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na kurczaka, spróbujcie ich koniecznie.




Składniki na 8-10 sztuk:
2 ugotowane udka z kurczaka (np. z rosołu)
1-1,5 szklanki ugotowanego ryżu
1-2 ugotowane marchewki
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam mięso obrane z kości, marchewki i ryż, rozdrabniam wszystko widelcem (można wcześniej wszystkie składniki posiekać). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, doprawiam masę solą i pieprzem i wyrabiam przez chwilę dłonią. Z masy formuję okrągłe kotleciki, panieruję je w bułce tartej  i smażę z obu stron na rumiano. Kotlety podaję z sałatą i ulubionym sosem.
Przepis autorski.


  


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kotleciki i często robię takie różne wersje, miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos dla mnie na jutro 😊 dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger