Klasyczny gulasz wieprzowy

Po świątecznym ucztowaniu marzyło mi się dziś coś zwyczajnego i prostego, a taki jest na pewno klasyczny gulasz z wieprzowiny. Przygotowałam go z szynki, przyprawiłam czosnkiem, słodką papryką i majerankiem. Podałam go z kaszą i oczywiście kiszonym ogórkiem. 




Składniki:
500 g. mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki mąki pszennej
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w dość dużą kostkę, podobnie kroję cebulę. Kawałki mięsa wrzucam na moment do miseczki z mąką, mieszam je lekko by się nią pokryły (mąkę która zostanie zachowuję). Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam mięso, lekko je solę i smażę na rumiano z każdej strony. Następnie na patelnię dorzucam cebulę i smażę razem do jej zeszklenia. Dolewam wodę, dodaję paprykę, majeranek, posiekany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i pod przykryciem duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wtedy odlewam kilka łyżek sosu, schładzam go i rozprowadzam w nim pozostałą mąkę. Tak przygotowaną zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam podgrzewając dalej by sos zgęstniał. Doprawiam sos do smaku. Podaję z kaszą.


                  



3 komentarze:

  1. Pyszności :-) ja właśnie gotuję na obiad zupę ogórkową :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jaki inny sposób można zagęścić niż zasmażką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos zagęści się też dzięki większej ilości cebuli która w trakcie duszenia praktycznie się rozpada. Polecam też sposób z tartymi warzywami - marchewką i odrobiną pietruszki, dodanymi na początku duszenia - również będzie podobny efekt.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger