Karkówka na kanapki (pieczona)

   Upiekłam ponad półtorakilogramowy kawałek karkówki, więc pewnie wystarczy nam wędliny aż do świat ;) Mięso pyszne, trafił się mi piękny kawałek i szkoda było go dzielić. Karkówkę przyprawiłam dość tradycyjnie, czosnkiem i majerankiem, pomogłam też sobie nieco gotową marynatą Szynka wiejska firmy Skworcu. Moim zdaniem warto robić wędliny w domu, bo są lepsze niż sklepowe, i co ważne - wcale się nie martwię że coś mi się z tego dużego kawałka zepsuje - nawet jeśli karkówka poleży długo w lodówce, nic złego się jej nie stanie.




Składniki:
1,5 kg karkówki wieprzowej (ładny, zwarty kawałek)
2 łyżki marynaty Szynka wiejska firmy Skworcu
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
kilka plastrów wędzonego boczku
Dodatkowo:
sznurek do związania
Przygotowanie:
Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym kawałek mięsa przekrajam ostrym nożem, by powstał plaster. Całość nacieram marynatą wymieszaną z solą i majerankiem, W środku układam plasterki czosnku, zwijam i pakuję w folię spożywczą. Przygotowane w ten sposób mięso zostawiam na noc w lodówce. Następnie rozwijam, układam boczek i zwijam ponownie. Całość ściśle związuję sznurkiem, zawijam w folię aluminiową i wstawiam na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Następnie rozrywam folię i piekę jeszcze przez godzinę. Na koniec przykrywam mięso ponownie folią, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim do ostygnięcia. Wędlinę kroję dopiero gdy jest zupełnie zimna, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis autorski.


                  

                  

                  


9 komentarzy:

  1. niewiele osób wie jakie to jest pyszne zapiekane na grzankach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba rozktoic mięso środek boczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba je tak rozkroić, żeby powstał długi płat. Wtedy w środku układamy boczek.

      Usuń
  3. A czemu ona jest taka różowa? Dodawałas saletry czy jest ona w składzie przyprawy, która podałaś w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest w składzie marynaty. Można oczywiście z marynaty zupełnie zrezygnować, wtedy już w 100 % będzie domowa ;)

      Usuń
  4. Przepis jest fajny i tak upiekę ale zdecydowanie bez tej przyprawy... pozdrawam

    OdpowiedzUsuń
  5. również zrobię taką karkóweczkę, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja karkówka wygląda bardzo apetycznie.
    Przy okazji, karkówka z boczkiem jest naszym daniem pokazowym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger