Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

Było już dziś ciasto francuskie w wersji pikantnej (nawet bardzo pikantnej), jest i w wersji słodkiej :) Szybko i łatwo zrobiłam te pyszne ciastka nadziane budyniem, makiem i słodkimi rodzynkami.





Składniki na 8-10 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
ugotowany w 3/4 porcji mleka słodki budyń waniliowy (powinien być dość twardy)
masa makowa
rodzynki
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciastek
cukier puder do oprószenia ciastek
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na kwadraty 5x5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka rodzynek. Brzegi ciasta smaruję wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi. Tak przygotowane ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je mlekiem i oprószam cukrem pudrem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut. Jeśli ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.

                   


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger