Ciasteczka ryżowe z makiem

Od kilku dni jestem w transie pieczenia ciasteczek, bo przecież tak miło się je rozdaje, prawda? Jak zwykle piekę moje ukochane ciastka ryżowe, a części z nich nadałam trochę świątecznego charakteru. Może ktoś z tej propozycji skorzysta :)





Składniki: 
200 g. miękkiego masła1 szklanka cukru3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta kwasku cytrynowego
1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
100-150 g. wiórków kokosowych
1 łyżeczka kakao
kilka łyżek suchego maku
szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem przez 3 minuty, po czym dodaję żółtka, kwasek cytrynowy i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze przez chwilę. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartej masy dodaję kakao i mak, a potem kleik, wiórki i pianę z białek. Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem. (Ciastka w trakcie pieczenia lekko rosną i troszkę  się rozlewają, więc jeśli chcecie mieć okrągłe, równe ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy) Piekę w temp. 150 stopni ok. 20 minut - czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.




2 komentarze:

  1. Właśnie chrupię ciacha z kleiku ale z dodatkiem cynamonu, upiekłam w weekend chyba z 60 na klasową Wigilię Juniora. Z makiem też chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności - uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger