Bułki wiejskie z czarnuszką

Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego pieczywa. Dodatkiem jest czarnuszka, której smak mi bardzo odpowiada. Poza smakiem ma sporo zdrowych właściwości dla naszego organizmu, możecie o tym przeczytać TUTAJ.





Składniki (16 sztuk):
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka mąki
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietany 18%
Ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
1 czubata łyżka czarnuszki siewnej
1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
1 szklanka ciepłej wody
Do posmarowania:
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ryżowej
1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, ciepłej śmietany, mąki i cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a potem dłonią. Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części. Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski.



8 komentarzy:

  1. Kusisz! Uwielbiam czarnuszke choc ja bym zrobila na pelnoziarnistej mace. Niemniej do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest czarnuszka i czy mozna dodac inna smietane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, czarnuszka to takie pyszne nasionka, zajrzyj sobie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna

      Można je w bułeczkach pominąć albo zamienić na inne, które lubisz ( słonecznik, dyna, sezam itd). Co do śmietany, możesz użyć innej, np. 12%, lub ewentualnie zastąpić ją mlekiem - tylko wtedy prawdopodobnie trzeba będzie użyć odrobiny mniej wody.

      Usuń
    2. Czarnuszka inaczej czarny sezam lub ziarno Benedyktyna ja wypróbuje bułeczki z ziarnami kminku upiec :)

      Usuń
    3. Dziękuję Maciek ;) A z kminkiem będą cudowne, tylko że w moim domu tylko ja go jem... Następnym razem podzielę ciasto na części i w jednej będzie kminek :)

      Usuń
  3. Witam a co mozna dac zamiast maki ryzowej.??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mąka ziemniaczana, albo w ogóle można zrezygnować z tej pasty i posmarować bułeczki przed pieczeniem mlekiem, wtedy będą pięknie błyszczały.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger