Bułki wiejskie z czarnuszką

Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego pieczywa. Dodatkiem jest czarnuszka, której smak mi bardzo odpowiada. Poza smakiem ma sporo zdrowych właściwości dla naszego organizmu, możecie o tym przeczytać TUTAJ.





Składniki (16 sztuk):
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka mąki
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietany 18%
Ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
1 czubata łyżka czarnuszki siewnej
1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
1 szklanka ciepłej wody
Do posmarowania:
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ryżowej
1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, ciepłej śmietany, mąki i cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a potem dłonią. Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części. Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski.



8 komentarzy:

  1. Kusisz! Uwielbiam czarnuszke choc ja bym zrobila na pelnoziarnistej mace. Niemniej do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest czarnuszka i czy mozna dodac inna smietane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, czarnuszka to takie pyszne nasionka, zajrzyj sobie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna

      Można je w bułeczkach pominąć albo zamienić na inne, które lubisz ( słonecznik, dyna, sezam itd). Co do śmietany, możesz użyć innej, np. 12%, lub ewentualnie zastąpić ją mlekiem - tylko wtedy prawdopodobnie trzeba będzie użyć odrobiny mniej wody.

      Usuń
    2. Czarnuszka inaczej czarny sezam lub ziarno Benedyktyna ja wypróbuje bułeczki z ziarnami kminku upiec :)

      Usuń
    3. Dziękuję Maciek ;) A z kminkiem będą cudowne, tylko że w moim domu tylko ja go jem... Następnym razem podzielę ciasto na części i w jednej będzie kminek :)

      Usuń
  3. Witam a co mozna dac zamiast maki ryzowej.??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mąka ziemniaczana, albo w ogóle można zrezygnować z tej pasty i posmarować bułeczki przed pieczeniem mlekiem, wtedy będą pięknie błyszczały.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger