Kotlety ziemniaczane z chrzanem

  Od dziś to mój absolutny numer jeden wśród kotletów z gotowanych ziemniaków. Są cudowne! Sekret tkwi oczywiście w smaku, ale również w sposobie, w jaki przygotowałam ziemniaki. Są ugotowane, a potem starte na grubej tarce, dzięki czemu kotlety mają zupełnie inną fakturę, niż z tych przeciśniętych przez praskę. 
Polecam Wam do nich ostry chrzan firmy Develey, jest pyszny.






Składniki na 8 sztuk:
1 kg ziemniaków (sałatkowych)
3 jajka
1 łyżeczka chrzanu, polecam Develey
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję, a następnie gotuję w mundurkach. Gdy przestygną, obieram je i ścieram na grubej tarce. Dodaję też jedno ugotowane i też starte tak samo jajko. Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Dorzucam pozostałe dwa surowe jajka, cebulę, chrzan, posiekany szczypiorek i mąkę, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam krótko łyżką, tyle by składniki się połączyły. Z masy formuję 8 kotletów (warto pomoczyć lekko dłonie w zimnej wodzie), obtaczam je w bułce tartej i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron. Podaję z porcją chrzanu, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.
Przepis autorski.


                   

                   



18 komentarzy:

  1. zgłodniałam :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kotlety wyglądają bardzo bardzo smacznie, muszę takie zrobić w piątkowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kotlety są absolutnie fantastyczne! Przepadłam po pierwszym spróbowaniu, które miało miejsce w styczniu i od tamtej pory robiłam je już z 7 razy :) Dziś znowu je przygotowałam. Idealne na bezmięsny obiad! Niezbyt czasochłonne w przygotowaniu, a smak pyszny. Zawsze robię z 1,5 lub 2 kg ziemniaków i wychodzi mi około 15 - 20 kotlecików. Podaję je z domowej roboty sosem czosnkowym i serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są tak samo pyszna jak wyglądają - "niebo w gębie"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozytywną opinię ;-D Tak, one są naprawdę świetne, przyznaję to choć sama je wymyśliłam :) Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.

      Usuń
  5. Pięknie się prezentują.Bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci.Jutro zrobię te kotleciki.Gratuluje autorce pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i polecam te kotleciki, są wyjątkowo smaczne. Pozdrawiam i będę wdzięczna jeśli podzielisz się swoją opinią :) Może też zdjęciem?

      Usuń
  6. Zazdroszczę rodzinie. Z taką pasją karmisz domowników przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają zachęcająco. Szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad i mam! Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie pałaszujemy,są naprawdę bardzo smaczne.Ja zamiast zeszklonej cebulki dodałam cebulkę pieczoną/kupiona w sklepie/tylko zamoczyłam ją w niewielkiej ilości gorącej wody,pięknie zmiękła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre do tego mam 2 suróweczki .Dziękuję za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja, właśnie podałam na obiad. Wszystkim smakują...

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię dzisiaj na obiad!! Fantastyczny pomysł i do tego przepis taki prosty :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musimy koniecznie wypróbować ten przepis ☺️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger