Puszysty sernik wiedeński

  Choć Wrocław od świtu jest pogrążony w szarościach i mgłach, spędziłam dziś kilka cudownych godzin w lesie - dziś nie było w nim nikogo! Były za to słońce, grzyby i błogi, niesamowity spokój. Uwielbiam....
Wiecie już, dlaczego mój sernik jest przybrany we wrzosy. 

 Usiadłam dziś z kilkoma książkami kucharskimi. Szukałam takiego sernika, który będzie dopełnieniem tego dnia. Szukałam - ale w sumie odłożyłam książki i stwierdziłam, że upiekę taki, który najbardziej lubię i który najczęściej piekę, czyli puszysty, delikatniutki, waniliowy w smaku sernik wiedeński. Piekę go zazwyczaj bez bakalii, bo nie lubię ich - zwłaszcza rodzynek -  w sernikach. Wyszedł tak pyszny, że rozpłynęłam się dosłownie nad pierwszym kawałkiem :)




Składniki na tortownicę 28 cm lub dużą blachę:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
10 żółtek
5 białek + szczypta soli
200 g. masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo:
masło do posmarowania tortownicy
bułka tarta do oprószenia tortownicy
Ewentualnie:
szklanka namoczonych wcześniej rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym ucierając dalej dodaję po jednym żółtku. Następnie partiami dodaję ser, a porem przesiewam oba budynie i miksuję do połączenia się składników. Ubijam sztywną pianę z białek i soli, dodaję w 3 porcjach do masy serowej, mieszając wszystko drewnianą łopatką (ewentualnie dodaję bakalie). Dno tortownicy wykładam papierem; dno i boki natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam delikatnie masę, wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ciasto 80 minut - jest gotowe, gdy góra się pięknie zarumieni a boki odstaną od formy. Pozostawiam ciasto do ostudzenia, po czym oprószam pudrem.

20 komentarzy:

  1. cudny, koniecznie do upieczenia! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, koniecznie, bo jest niesamowicie pyszniutki ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pani Moniko dajemy 5 białek a pozostałe 5 wykorzystujemy w inny sposób ?

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem totalną wielbicielką serników! Chętnie bym go zjadła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi pysznie... ostatnio robilam podobny :) Ale i ten chetnie sprobuje...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki:-) Wypróbuję na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekie do kawki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja odpowiem tak: zazdroszczę :) Mam dziś lenia i nic mi się nie chce piec, a zjadłabym taki serniczek z ogromną przyjemnością! Pozdrawiam i proszę dać znać, jak się udał.

      Usuń
  7. a czy mozna dać tylko 5 jajek bez 5 Zółtek i 1 szkl cukru zamiast 2 szkl. Czy to cos \mieni? Próbowała pani już taką oszczędniejszą wersję? Proszę o odpo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem sernik powinien się udać, nie wiem tylko czy będzie równie puszysty. Piekłam nawet sernik z dwoma jajkami, i był smaczny. Proszę napisać, jak wyszedł, bardzo jestem ciekawa.

      Usuń
  8. Wygląda apetycznie, zapewne tak smakuje, wypróbuje przepis.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skuszę sie na ten serniczek i upieke na święta , dziękuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na sw.zrobilam ten serniczek, byl pyszny choc nie tak puszysty jak u pani,pojecia nie mam dlaczego wsz.wg.przepisu i z waga,wsz jedno byl pyszny,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu, może dlatego nie był taki puszysty, że np. zbyt intensywnie wymieszała Pani pianę z masą serową, trzeba robić to delikatnie. Cieszę się jednak, że smak był ok i że sernik Wam smakował, w końcu to najważniejsze! Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. co zrobić żeby sernik nie opadał mój rośnie ponad blache i póżniej opada do połowy

      Usuń
  11. Dziekuje,tak troche energicznie mieszalam ,mam w planie zrobic w sobote lub w nstepna,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. super sernik pieklam poprostu niebo w gebie,polecam wszystkim smakoszom sernikow ten pani przepis.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast masła polecam ubić kremówkę 400 ml,sernik puszysty i super smaczny ..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger