Pizza z czerwonym pesto na cienkim cieście z mąką żytnią

    Gdy wczoraj otworzyły się drzwi, usłyszałam: o, dziś na obiad pizza? Wcale nie było wczoraj pizzy na obiad ;) Choć zapach mógł być mylący, bo zapiekanka z chorizo pachniała rzeczywiście podobnie. Pomysł pizzy bardzo mi się spodobał i oto dziś jest: na cieście z mąki żytniej, chrupiąca, pyszna, mocno pomidorowa. Dodałam też dziś tajny składnik: świetne czerwone pesto Develey, które znajdziecie na półkach większych sklepów. 



                  

Składniki:
Zaczyn:
1 szklanka ciepłej maślanki
35 g. świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej T 500
Ciasto:
2,5 szklanki mąki żytniej T 720
0,5 szklanki mąki pszennej T 500
3 łyżki majonezu (temperatura pokojowa)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich lub oregano
Sos:
200 g. koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
szczypta cukru
sól do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub oregano
Dodatki:
ugotowana pierś z kurczaka
cienko pokrojony boczek wędzony
plastry żółtego sera
tarty żółty ser
czerwone pesto firmy Develey
świeże liście bazylii
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
  W lekko ciepłej maślance mieszam mąkę, cukier i pokruszone drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypuję mąki, dodaję majonez, olej, sól i wyrośnięty zaczyn, wlewam też stopniowo wodę. Ciasto będzie bardzo klejące, ale mimo to staram się je wyrobić przez kilka minut. Następnie odstawiam miskę w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło. 
W międzyczasie przygotowuję sos: w rondelku podgrzewam koncentrat pomidorowy z ziołami, oliwą, cukrem i solą do smaku. 
Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką pszenną stolnicę i lekko zagniatam, by je odgazować. Dzielę je na kilka (6-8) części, z każdej formuję kulę, którą mocno spłaszczam i rozciągam. Tak przygotowane spody układam na posmarowanych oliwą blachach. Każdy placek smaruję sosem, układam plastry sera i dowolnie kurczaka lub boczek. Dodaję liście bazylii, a na górze rozsmarowuję pesto. Całość posypuję startym serem. Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20-25 minut. 
Przepis autorski.


1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger