Muffinki śmietankowe z jabłkami

Jak to muffinki - są szybkie i łatwe. Ciasto jest przygotowane na bazie słodkiej śmietanki, w środku znajdziecie pokrojone jabłka, więc można również dodać np. szczyptę cynamonu do smaku. Porcja ciasta wystarczyła na 10 sztuk.




Składniki (10 sztuk):
1 duże jajko
200 g. śmietanki 30%
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 jabłka
Przygotowanie:
  W jednej misce łączę mokre składniki: śmietankę, jajko i olej, w drugiej suche: mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Suche składniki przesypuję do masy ze śmietany, jajka i oleju, mieszam łyżką do połączenia się składników. Z jabłek wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w małą kostkę i dorzucam do ciasta. Wypełniam przygotowane foremki do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 25-30 minut, do suchego patyczka. Podaję oprószone pudrem.
Przepis autorski.


              

           

2 komentarze:

  1. Czy jeżeli zrobię bez jabłek też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też wyjdą. Można też jabłka zamienić na cokolwiek innego, np. bakalie.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger