Kiszona kapusta zasmażana

  Kapusta to czarodziejskie warzywo i uwielbiam ją przygotowywać. I świeżą,  i kiszoną mogę robić na tysiąc różnych sposobów i chyba nigdy mi się nie znudzi. Mam oczywiście ulubione przepisy, które powtarzam, ale często eksperymentuję i wymyślam coś nowego. W dzisiejszym wydaniu, moi Drodzy, kapucha jest solidna i sycąca, taka w sam raz na jesień i zimę.  Dodałam do niej składniki, które może niejednego zdziwią: mleko, surowe ziemniaki i miód - spróbujcie przy najbliższej okazji, czy Wam posmakuje :)




Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
150 g. wędzonego boczku w plastrach
10-12 kiełbasek typu frankfurterki
1 marchew
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki smalcu (można pominąć, jeśli boczek jest tłusty)
1/3 szklanki mleka
odrobina wody do podlania
miód do smaku (na koniec łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 W głębokiej patelni rozgrzewam smalec, dodaję drobno posiekany boczek, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę i posiekaną drobno cebulę, przykrywam i smażę na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, przykrywam i podsmażam ok. 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Po tym czasie wszystko leciutko podlewam wodą, dokładam pokrojone w kawałki kiełbaski i pod przykryciem duszę kolejne 20 minut. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję do kapusty, dolewam mleko i duszę 10-15 minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku miodem, solą i pieprzem.
Przepis autorski.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger