Kiszona kapusta zasmażana

  Kapusta to czarodziejskie warzywo i uwielbiam ją przygotowywać. I świeżą,  i kiszoną mogę robić na tysiąc różnych sposobów i chyba nigdy mi się nie znudzi. Mam oczywiście ulubione przepisy, które powtarzam, ale często eksperymentuję i wymyślam coś nowego. W dzisiejszym wydaniu, moi Drodzy, kapucha jest solidna i sycąca, taka w sam raz na jesień i zimę.  Dodałam do niej składniki, które może niejednego zdziwią: mleko, surowe ziemniaki i miód - spróbujcie przy najbliższej okazji, czy Wam posmakuje :)




Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
150 g. wędzonego boczku w plastrach
10-12 kiełbasek typu frankfurterki
1 marchew
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki smalcu (można pominąć, jeśli boczek jest tłusty)
1/3 szklanki mleka
odrobina wody do podlania
miód do smaku (na koniec łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 W głębokiej patelni rozgrzewam smalec, dodaję drobno posiekany boczek, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę i posiekaną drobno cebulę, przykrywam i smażę na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, przykrywam i podsmażam ok. 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Po tym czasie wszystko leciutko podlewam wodą, dokładam pokrojone w kawałki kiełbaski i pod przykryciem duszę kolejne 20 minut. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję do kapusty, dolewam mleko i duszę 10-15 minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku miodem, solą i pieprzem.
Przepis autorski.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger