Pyszny sernik z mlekiem i olejem

   Od kilku dni odpoczywam, upajam się latem i obecnością bliskich - błogie kilka dni urlopu. By było jeszcze przyjemniej, by rozpłynąć się w błogości z filiżanką kawy po śniadaniu albo po obiedzie, upiekłyśmy ten wspaniały, wilgotny, rozpływający się w ustach sernik - uwierzcie, świetny! Dzięki sporej ilości oleju i mleka bardzo długo pozostaje świeży.




Składniki (duża blacha):
Ciasto:
2 szklanki mąki
250 g. zimnego masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka (białka jako piana na górze sernika)
Ser:
1 kg mielonego twarogu
6 dużych (8 małych) jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Pianka:
3 białka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: siekam masło z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto, wyklejam nim dużą blachę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem. Piekę spód przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ser: oddzielam żółtka od białek. Ucieram żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję ser, mleko, olej i budynie i wszystko miksuję - masa będzie bardzo rzadka. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy serowej, dokładnie mieszam łyżką. Masę wylewam na podpieczony spód i piekę w temperaturze 170 stopni C. ok. godziny, aż powierzchnia sernika się wyraźnie zarumieni, a boki zaczną odchodzić od blachy. 
Z 3 białek (pozostałe po przygotowywaniu spodu) ubijam sztywną pianę, stopniowo dodaję oba cukry. Sztywną, błyszczącą pianę rozsmarowuję na gorącym serniku, piekę jeszcze 15 minut, do zezłocenia. 
Sernik pozostawiam na całą noc do ostygnięcia.





10 komentarzy:

  1. Jest pyszny...proponuje dodać do białek kokosu...rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda.Z kokosem pyszne,bo dodawałam.

      Usuń
  2. kurcze co zrobiłam źle?piana na wierzchu nie chciała mi się przypiec,wyszła raczej beza no i za długo chyba przez to siedział w piekarniku,spód całkiem niezjadliwy,ser też przepieczony eh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem niestety na to pytanie odpowiedzieć :( Może piekarnik źle działa, skoro piana i ser się przypiekły? Przepis jest niejednokrotnie sprawdzony i jestem go pewna.

      Usuń
    2. Najpierw trzeba upiec sernik bez piany.Na 15 minut przed końcem dodać pianę,najlepiej dodać wiórek kokosowych.

      Usuń
  3. Robiłem ciasto 9 razy za każdym razem wyszło bardzo dobre ale dziś doczytałem w przepisie że na końcu masy surowej trzeba dodać ubite białka a ja za każdym razem zastanawiałem się co z nich zrobić ale nie zmienia to faktu że ciasto bez tego też było rewelacyjne .

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem ciasto 9 razy za każdym razem wyszło bardzo dobre ale dziś doczytałem w przepisie że na końcu masy surowej trzeba dodać ubite białka a ja za każdym razem zastanawiałem się co z nich zrobić ale nie zmienia to faktu że ciasto bez tego też było rewelacyjne .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger