Pyszny sernik z mlekiem i olejem

   Od kilku dni odpoczywam, upajam się latem i obecnością bliskich - błogie kilka dni urlopu. By było jeszcze przyjemniej, by rozpłynąć się w błogości z filiżanką kawy po śniadaniu albo po obiedzie, upiekłyśmy ten wspaniały, wilgotny, rozpływający się w ustach sernik - uwierzcie, świetny! Dzięki sporej ilości oleju i mleka bardzo długo pozostaje świeży.




Składniki (duża blacha):
Ciasto:
2 szklanki mąki
250 g. zimnego masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka (białka jako piana na górze sernika)
Ser:
1 kg mielonego twarogu
6 dużych (8 małych) jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Pianka:
3 białka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: siekam masło z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto, wyklejam nim dużą blachę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem. Piekę spód przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ser: oddzielam żółtka od białek. Ucieram żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję ser, mleko, olej i budynie i wszystko miksuję - masa będzie bardzo rzadka. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy serowej, dokładnie mieszam łyżką. Masę wylewam na podpieczony spód i piekę w temperaturze 170 stopni C. ok. godziny, aż powierzchnia sernika się wyraźnie zarumieni, a boki zaczną odchodzić od blachy. 
Z 3 białek (pozostałe po przygotowywaniu spodu) ubijam sztywną pianę, stopniowo dodaję oba cukry. Sztywną, błyszczącą pianę rozsmarowuję na gorącym serniku, piekę jeszcze 15 minut, do zezłocenia. 
Sernik pozostawiam na całą noc do ostygnięcia.





10 komentarzy:

  1. Jest pyszny...proponuje dodać do białek kokosu...rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda.Z kokosem pyszne,bo dodawałam.

      Usuń
  2. kurcze co zrobiłam źle?piana na wierzchu nie chciała mi się przypiec,wyszła raczej beza no i za długo chyba przez to siedział w piekarniku,spód całkiem niezjadliwy,ser też przepieczony eh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem niestety na to pytanie odpowiedzieć :( Może piekarnik źle działa, skoro piana i ser się przypiekły? Przepis jest niejednokrotnie sprawdzony i jestem go pewna.

      Usuń
    2. Najpierw trzeba upiec sernik bez piany.Na 15 minut przed końcem dodać pianę,najlepiej dodać wiórek kokosowych.

      Usuń
  3. Robiłem ciasto 9 razy za każdym razem wyszło bardzo dobre ale dziś doczytałem w przepisie że na końcu masy surowej trzeba dodać ubite białka a ja za każdym razem zastanawiałem się co z nich zrobić ale nie zmienia to faktu że ciasto bez tego też było rewelacyjne .

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem ciasto 9 razy za każdym razem wyszło bardzo dobre ale dziś doczytałem w przepisie że na końcu masy surowej trzeba dodać ubite białka a ja za każdym razem zastanawiałem się co z nich zrobić ale nie zmienia to faktu że ciasto bez tego też było rewelacyjne .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger