Zupa z brokułów z kurczakiem, boczkiem, curry i bazylią

   Zupa jest jak kawałek lata, bardzo esencjonalna i pełna smaków, które odkrywa się po kolei w każdej łyżce. Bardzo lubię takie zupy, na pół zmiksowane, ale także z kawałkami warzyw. 





Składniki:
1 brokuł
3 marchewki
6-8 ziemniaków
10 liści bazylii
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 mały filet z kurczaka
6 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki startego sera typu parmezan
sporo zielonej pietruszki
sporo koperku
ok. 2 litry wody
2-3 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Brokuła dzielę na mniejsze części, przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojony w kawałki filet z kurczaka, obrane, pokrojone marchewki i ziemniaki, dolewam wodę i gotuję razem ok. 30 minut (do miękkości warzyw). Wyjmuję połowę warzyw i mięso, dodaję bazylię i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam mięso i warzywa w kawałkach z powrotem, dodaję ziele angielskie, posiekany czosnek i majeranek. Na oliwie smażę na rumiano pokrojony w cieniutkie paseczki boczek, wszystko dodaję do zupy. Dodaję posiekane pietruszkę i koperek (ilość wg uznania), doprawiam curry, solą i pieprzem. Gotuję 2-3 minuty, a na końcu dodaję ser.
Przepis autorski.




2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger