Zasmażana kapusta kiszona ze śmietaną

   Myślę, że smak kształtuje się w domu rodzinnym, w dzieciństwie. Mam wielkie szczęście, bo w moim domu zawsze było bardzo smacznie, były również eksperymenty kulinarne (na miarę ówczesnych możliwości), codziennie był pyszny obiad, nie było gotowców - choć w czasach mojego dzieciństwa chyba o gotowce było dość trudno ;) W każdym razie ta zapamiętana kuchnia rodzinna ma duży wpływ na to, jak gotujemy w dorosłym życiu.
 Ale też to dorosłe życie niejednokrotnie zmusza nas do zmiany miejsca zamieszkania, więc tym samym poznajemy inne zwyczaje i smaki. Mnie dane było miejsce zamieszkania zmienić w dość istotny sposób kilka razy :) Przekonuję się coraz bardziej do różnych połączeń smakowych nieznanych mi wcześniej. W moim przypadku do takiej zmiany należy dodawanie śmietany do potraw, o których nawet bym kiedyś nie pomyślała, biorąc ją pod uwagę. 

Dzisiejsza kapusta jest tego dobrym przykładem. 



Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty (jasnej, bez kminku)
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2-3 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (18%)
szczypta cukru
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Kapustę dokładnie odcedzam z soku, ewentualnie płuczę jeśli jest bardzo kwaśna. Przekładam ją na głęboką patelnię z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju, dolewam wodę i duszę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, 20 minut. W tym czasie kapusta powinna zmięknąć. Oddzielnie na łyżce oleju smażę do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę, przekładam do kapusty, mieszam dokładnie. Dodaję posiekany czosnek. Zmniejszam ogień i smażę razem 10 minut, po czym doprawiam cukrem, solą i pieprzem. Na końcu, gdy kapusta jest już zupełnie miękka, dolewam śmietanę, mieszam i duszę jeszcze 5 minut. 
Przepis autorski.



5 komentarzy:

  1. Obiecuję sobie zrobić coś z Twojej kuchni i za każdym razem kiedy coś nowego proponujesz korci mnie, żeby to właśnie przetestować. Mam wybrane, ale ostatnio brak czasu mnie hamuje. Ale już, zaraz, za chwilę... będę miała tego czasu więcej, więc np. taką kapustę chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie dziś zrobiłam Twoją kapustkę ze śmietaną pychota tylko jeszcze dołożyłam grzybów suszonych liść laurowy i 2 ziarnka ziela ang.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście z grzybami musi być świetna, sama muszę spróbować ;) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Myślicie, że prawdziwki w zalewie bd dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, trudno powiedzieć. Nie mają już zapachu grzybów, więc trochę nie spełnią swojej roli.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger