Truskawkowa fantazja bez pieczenia

  Tym deserem postanowiłam zakończyć w tym roku sezon truskawkowy. Mnie zachwycił: smakuje trochę jak lody truskawkowe z lodami waniliowymi. Wam również powinien się spodobać, bo bardzo łatwo się go przygotowuje.





Składniki na blaszkę 8 x 28 cm:
250 g. serka mascarpone
220 g. herbatników typu petitki
ok. 0,7 kg. truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
1 kisiel truskawkowy (z cukrem lub bez)
1 łyżka masła
Przygotowanie:
 Umyte i obrane z szypułek truskawki miksuję z cukrem pudrem na gładką masę, podgrzewam na małym ogniu, W międzyczasie mieszam kisiel z 2-3 łyżkami wody (tyle tylko, by dał się w niej rozprowadzić), dolewam do truskawek i dalej podgrzewając energicznie mieszam, aż do zgęstnienia. Dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia, po czym lekko studzę masę. Blaszkę wykładam dokładnie folią do żywności. Na jej dnie układam warstwę herbatników, a na nią wykładam kilka łyżek masy truskawkowej. Przykrywam ją herbatnikami i tak aż do wyczerpania masy - ostatnią warstwą mają być herbatniki. Serek mascarpone ucieram z łyżką cukru pudru, wykładam na herbatniki i dokładnie wygładzam. Szczelnie zakrywam blaszkę i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Przepis autorski.


                   


7 komentarzy:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger