Domowa biała czekolada z orzechami, rodzynkami i chrupkami

Jestem bardzo zadowolona z efektu - zachciało się wczoraj Monice słodkości -no i wyszła pyszna czekolada ! Według mnie o wiele lepsza niż ta kupiona. Naprawdę bardzo dobry domowy smakołyk, do którego można dodać przeróżne bakalie i orzechy. Ja dodałam też sporo chrupek zbożowych, dzięki czemu nie jest tak obłędnie słodka i wspaniale chrupie.




Składniki (np. pojemnik po lodach, mała blaszka lub plastikowe pudełko) :
100 g. masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka wody
1,5 do 2 szklanek gładkiego mleka w proszku
ekstrakt migdałowy (u mnie) lub waniliowy do smaku (kilka kropli)
ok. 1/4 szklanki mleka zagęszczonego (do kawy)
duża garść orzechów laskowych
duża garść drobnych rodzynek
chrupki zbożowe
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i cukier. Podgrzewam razem, mieszając, aż cukier się rozpuści - powinna powstać masa podobna do kajmaku. Lekko ją studzę, dodaję ekstrakt zapachowy i wsypuję mleko w proszku, energicznie mieszam. (Jeśli zauważycie, że lekko oddziela się masło, postawcie garnek z powrotem na małym ogniu, podgrzejcie mieszając i dodajcie jeszcze trochę mleka w płynie. Masa powinna być gęsta i jednolita) Dodaję orzechy, rodzynki i chrupki, po czym wykładam łyżką całą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wygładzam powierzchnię i wciskam w nią chrupki, tak by przykryły całość. Pozostawiam na całą noc do zastygnięcia. Gdy masa jest zimna i tworzy całość, ostrym nożem kroję ją w niewielkie kawałki.




6 komentarzy:

  1. mój tyyyy... co za rozkosz! takiej czekolady nie dostanie się nigdzie. Wspaniała pod każdym względem. A jaka bogata!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super! czy można ją trzymać w temp. pokojowej czy trzeba w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie nazwałabym tego czekoladą, raczej białym blokiem :) robiłam raz taki z orzechami ziemnymi i słonymi precelkami. Fajnie przełamują słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zrobić ☺dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super i te małe ciasteczka! W sklepie na pewno takiej nie ma :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger