Sernik chałwowy na orzechowym spodzie

   Sernik na tę wczorajszą chandrę - by jej trochę ująć :)
Delikatny, nie za słodki, z przyjemnym w smaku orzechowym spodem. Pasowałaby do niego również polewa z chałwy lub z tofii, ale uznałam że nie chcę go przesładzać.




Składniki na tortownicę 25 cm:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej T 500
2 żółtka
1,5 łyżki masła orzechowego
25 g. masła w temperaturze pokojowej
2 pełne łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
3 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
150-200 g. chałwy waniliowej
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, przekładam tę sypką masę na dno wyłożonej papierem tortownicy, przyciskam dłonią. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C. 
 W międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynam dodawać po łyżce cukier, a następnie żółtka. Do gładkiej masy dodaję po łyżce ser, następnie rozdrobnioną chałwę, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylewam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię i piekę przez 60 minut w 180 stopniach C. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia w piekarniku, oprószam pudrem.
Przepis autorski. 




3 komentarze:

  1. świetny pomysł na niebanalny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny serniczek na wszelkie smutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest idealny! Serniki to moja słabość ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger