Sernik chałwowy na orzechowym spodzie

   Sernik na tę wczorajszą chandrę - by jej trochę ująć :)
Delikatny, nie za słodki, z przyjemnym w smaku orzechowym spodem. Pasowałaby do niego również polewa z chałwy lub z tofii, ale uznałam że nie chcę go przesładzać.




Składniki na tortownicę 25 cm:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej T 500
2 żółtka
1,5 łyżki masła orzechowego
25 g. masła w temperaturze pokojowej
2 pełne łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
3 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
150-200 g. chałwy waniliowej
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, przekładam tę sypką masę na dno wyłożonej papierem tortownicy, przyciskam dłonią. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C. 
 W międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynam dodawać po łyżce cukier, a następnie żółtka. Do gładkiej masy dodaję po łyżce ser, następnie rozdrobnioną chałwę, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylewam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię i piekę przez 60 minut w 180 stopniach C. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia w piekarniku, oprószam pudrem.
Przepis autorski. 




3 komentarze:

  1. świetny pomysł na niebanalny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny serniczek na wszelkie smutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest idealny! Serniki to moja słabość ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger