Zupa jarzynowa z porem

   Zupa ma delikatny smak i konsystencję, bo zmiksowałam połowę warzyw, pozostawiając jednak część w kawałkach dla kontrastu. Warzywa są podsmażone na maśle, co dodało im słodyczy; w zupie jest również słodka śmietanka. Smak lekko zaostrza odrobina curry i czosnku.



Składniki:
4 marchewki
1/2 niewielkiego selera
15 średnich ziemniaków
3-4 cm jasnej części pora
2 ząbki czosnku
2 litry wody
2 łyżki masła
2-3 gałązki świeżego lubczyku, lub 1 łyżeczka suszonego
2-3 gałązki świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (18%)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta curry
zielenina do posypania
Przygotowanie:
 Zagotowuję wodę razem z pęczkiem ziół (związane lubczyk i tymianek). Umyte i obrane marchewki kroję w cienkie półplasterki, selera w zapałki, ziemniaki w małą kostkę. Na połowie masła (na wolnym ogniu) podsmażam przez 10 minut marchew i selera, po czym przekładam je do garnka razem z ziemniakami. Na pozostałym maśle smażę pokrojonego w cienkie paseczki pora i również dodaję go do garnka. Gotuję wszystko do miękkości ziemniaków, dodaję drobniutko posiekany czosnek, wlewam śmietankę. Doprawiam do smaku curry, solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmuję pęczek ziół, odkładam połowę warzyw (w kawałkach), a resztę miksuję. Dodaję z powrotem warzywa w kawałkach, podaję zupę posypaną ulubioną zieleniną.
Przepis autorski.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina co n Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger