Zupa jarzynowa z porem

   Zupa ma delikatny smak i konsystencję, bo zmiksowałam połowę warzyw, pozostawiając jednak część w kawałkach dla kontrastu. Warzywa są podsmażone na maśle, co dodało im słodyczy; w zupie jest również słodka śmietanka. Smak lekko zaostrza odrobina curry i czosnku.



Składniki:
4 marchewki
1/2 niewielkiego selera
15 średnich ziemniaków
3-4 cm jasnej części pora
2 ząbki czosnku
2 litry wody
2 łyżki masła
2-3 gałązki świeżego lubczyku, lub 1 łyżeczka suszonego
2-3 gałązki świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (18%)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta curry
zielenina do posypania
Przygotowanie:
 Zagotowuję wodę razem z pęczkiem ziół (związane lubczyk i tymianek). Umyte i obrane marchewki kroję w cienkie półplasterki, selera w zapałki, ziemniaki w małą kostkę. Na połowie masła (na wolnym ogniu) podsmażam przez 10 minut marchew i selera, po czym przekładam je do garnka razem z ziemniakami. Na pozostałym maśle smażę pokrojonego w cienkie paseczki pora i również dodaję go do garnka. Gotuję wszystko do miękkości ziemniaków, dodaję drobniutko posiekany czosnek, wlewam śmietankę. Doprawiam do smaku curry, solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmuję pęczek ziół, odkładam połowę warzyw (w kawałkach), a resztę miksuję. Dodaję z powrotem warzywa w kawałkach, podaję zupę posypaną ulubioną zieleniną.
Przepis autorski.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger