Kremowa zupa szczawiowa

   Poczciwa szczawiowa okazała się dobrym tłem malarskim ;-) 
A już poważniej - to po prostu pyszna, wiosenna zupa, do której chętnie wracam. I w jej przypadku nie staram się wymyślać nowych smaków, bo tradycyjna smakuje chyba najlepiej. Jak uważacie?

 


Składniki:
ok. 400 g. świeżego szczawiu
2 łyżki masła
2 litry wywaru mięsnego (np. na żeberkach) lub wody
1 cebula
6-8 średnich ugotowanych ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
gęsta śmietana
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:  
 Do wywaru mięsnego wrzucam obrane i pokrojone ziemniaki, gotuję do miękkości. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam na nie drobno posiekany czosnek, a potem dokładnie umyte i posiekane drobno liście szczawiu. Smażę razem 3-4 minuty, po czym odkładam 3 łyżki szczawiu, a resztę przekładam do garnka z gorącym wywarem, gotuję 15 minut. W tym czasie siekam drobniutko cebulę, smażę na pozostałym maśle do zeszklenia, dodaję mąkę i jeszcze chwilę smażę razem, po czym przekładam cebulę do zupy. Miksuję  wszystko na krem, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję odłożony wcześniej szczaw i koperek. Podaję ze śmietaną i cząstkami jajka.
Przepis autorski.



3 komentarze:

  1. mmmm.... nie dość, że ja uwielbiam szczawiową to Twoja jeszcze tak pięknie sfotografowana, że muszę na dniach zrobić na obiad... super

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Moniko artystka z ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam to zapoznania się z moją historią.
    http://bol-ktorego-nie-zapomnisz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger