Ucierane ciasto z jabłkami

    To ciasto powinno się każdemu udać, a jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć składniki z lodówki, bo powinny mieć temperaturę pokojową. 







Składniki na małą foremkę (10 x 21 cm):
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
100 g.miękkiego masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie:
 Miękkie masło ucieram z cukrem cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa, ucierając dalej dodaję jajka, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, a na końcu stopniowo wsypuję mąkę. Miksuję jeszcze wszystko na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Foremkę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką. Umyte jabłko kroję na plastry, a te na pół (pozbywam się gniazd nasiennych). Ciasto przekładam łopatką do foremki, wygładzam powierzchnię i wciskam w nie plasterki jabłek, jak na zdjęciu. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut - sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po przestygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.


                    

                    




3 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger