Puszyste serniczki

  Jedno z moich wspomnień z przedszkola to takie właśnie serniczki - były polane słodką, waniliową lub cynamonową śmietanką. Nie mogłam się ich najeść i chodziłam po dokładkę. Jestem pewna, że i Wam posmakują :)




Składniki na 8 sztuk:
250 g. tłustego sera
4 łyżki domowego cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Ser duszę widelcem, by pozbyć się dużych grudek, dodaję proszek do pieczenia, jajko i cukier, mieszam by składniki się połączyły. Dodaję połowę mąki, mieszam łyżką, po czym przekładam na stolnicę podsypaną resztą mąki i zagniatam ciasto w kulę. Dzielę ciasto na 8 części, z każdej formuję kulkę i spłaszczam ją równy, okrągły na placuszek. Smażę placuszki z obu stron na złoto na patelni ze średnio rozgrzanym olejem (niewielka ilość), odsączam na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podaję polane słodką śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.

                   


10 komentarzy:

  1. taki placuszki często robiła moja mama,:) to był smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale grubiutkie! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lo matko ale to musi byc dobre, zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam... są pycha! :)
    Nie dodałam cukru (nie używam go w ogóle praktycznie i gdzie nie jest konieczny to nie dodaję... dlatego tutaj też nie dodawałam) i zrobiłam kilka wersji dodatków ... ze śmietanką kremówką i czekoladą, inne z frużeliną rabarbarową, a jeszcze inne z dżemem z czarnej porzeczki... Ze wszystkim smakują obłędnie i są niesamowicie pyszne i proste :) Dziękuję za te cudeńka, będę do nich niejednokrotnie wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszność ! zrobiliśmy przed chwilą z sera chudego (innego w domu nie kieliśmy), ale dołożyłam małą łyżeczkę masła i ok. pycha ! nie rozwałkowałam na stolnicy z lenistwa - nakładaam na patelnię prosto z łyżki mniejsze porcje, a po odwróceniu spłaszczałam lekko packą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł mieliście z tym masełkiem - myślę że przez nie może być jeszcze lepszy smak. A sposób ze spłaszczaniem to dobra wersja dla mniej cierpliwych :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. A jak podawać, na ciepło czy zimno?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za ten przepisz. Pamietam takie placuszki z dzieciństwa były przepyszne , nie raz chciałam je zrobić ale nie pamiętałam przepisu . Od dzisiaj bedą często gościć na talerzu. Pozdrawiam ser-decznie!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger