Placek ziemniaczany z pieczarkami

   Placki ziemniaczane - choć przygotowane na różne sposoby - zawsze mi bardzo smakują. Dodawałam już do nich różne warzywa: marchew, dynię, brokuły, a także twaróg czy po prostu parówki - za każdym razem są pyszne. 
 Dzisiejsza wersja to coś dla wielbicieli pieczarek, bo oprócz tego, że placki podałam z tymi grzybami duszonymi ze śmietaną, to pieczarki znalazły się także w środku, jako składnik ciasta.




Składniki na 4 porcje:
10 sporych ziemniaków
10 dużych pieczarek
3 szalotki
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, ścieram także umyte pieczarki. Dodaję jajka, mąkę, drobniutko posiekaną szalotkę, doprawiam solą i pieprzem. Z ciasta smażę 4 placki na patelni o średnicy ok. 12 cm. Pozostałe pieczarki po umyciu kroję w cienkie plasterki, wrzucam do rondla z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Dodaję posiekaną szalotkę i natkę pietruszki, pod przykryciem smażę ok. 5 minut, po czym dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.
Podaję placki z porcją pieczarek w śmietanie.
Przepis autorski.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger