Pizza z jajkiem i szpinakiem

   Podobną pizzę jadłam dawno temu w niezbyt pięknym lokalu w przejściu dla pieszych pod katowickim rondem. Może miejsce nie było zbyt urodziwe, ale smak tej pizzy mam w pamięci do dziś: pyszne ciasto, idealnie doprawiony szpinak i jajko z płynnym żółtkiem. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? 





Składniki na ciasto (3-4 osoby):
2 szklanki mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
0,5 szklanki ciepłego mleka
450 g. mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
100 g. tartej mozzarelli
3-4 jajka
świeżo starta gałka muszkatołowa
curry
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
 Rozkruszam drożdże i mieszam je z mlekiem, miodem i 2 łyżkami mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. Przesiewam pozostałą mąkę do miski, dodaję zioła, sól, oliwę i olej, a po wyrośnięciu także zaczyn z drożdży. Wyrabiam gładkie ciasto, ewentualnie podsypując je lekko mąką (5-8 minut). Ciasto przykrywam ścierką, odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie na patelni odmrażam szpinak, dodaję masło i czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
 Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, wałkuję tak, by wyłożyć nim prostokątną (natłuszczoną) blachę. Robię także z części ciasta podwyższone brzegi. Posypuję ciasto połową startej mozzarelli, wykładam szpinak, ścieram na niego odrobinę gałki muszkatołowej, smaruję brzegi ciasta mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut. Po tym czasie łyżką delikatnie robię wgłębienia w masie szpinakowej, wbijam ostrożnie jajka, lekko je solę i oprószam pieprzem i curry. Przestrzeń dookoła jajek posypuję resztą sera. Piekę jeszcze ok. 10 minut, w tym czasie białka powinny się ściąć. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                   

                   





1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger