Pieczone bakłażany z dorszem atlantyckim i porem

  Bakłażany wprost kocham, i przygotowuję je na różne sposoby. Dziś pieczone z dorszem atlantyckim i porem, z dodatkiem cynamonu i mozzarelli. Bardzo mi pasuje takie połączenie, zachęcam Was do wypróbowania - to świetna, zaskakująca smakiem przekąska.

 Zapraszam też przy okazji na bakłażany faszerowane pieczarkami i serem, które robiłam jakiś czas temu. Były równie pyszne !




Składniki na 3 porcje:
3 średnie bakłażany
ok. 300 g. świeżego fileta z dorsza atlantyckiego
1-2 średnie pory (jasne części)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
100 g. tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
 Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ pozostawiając ok. 1 cm przy skórce (miąższ zostawiam). Lekko je solę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 20-25 minut, by zmiękły.
 Filety z dorsza oprószam solą i pieprzem i układam na patelni z rozgrzanym olejem (skórą do dołu), przykrywam pokrywką i smażę 5-8 minut. Zdejmuję rybę z patelni, zostawiam do ostygnięcia, po czym dzielę ją na kawałki, wyjmując ewentualne ości. Na wyczyszczoną patelnię wkładam masło i posiekany miąższ z bakłażanów, smażę chwilę, po czym dokładam posiekane na półplasterki pory, lekko wszystko solę i duszę pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  Podpieczone łódki bakłażanów faszeruję po kolei: odrobiną sera, dorszem - oprószam go bardzo delikatnie cynamonem, mieszanką pora i bakłażana i całość pokrywam mozzarellą. Piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski. 


                   

                   

                   

                   


4 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger