Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

  Ciekawa jestem - gdyby tak zrobić badania na grupie np. 100 osób, oczywiście u nas w Polsce - jaki procent zadeklarowałby, że bardzo lubi gołąbki ? Jak myślicie ? Stawiam, że co najmniej połowa :) 
Dla mnie to danie genialne, idealne! Moje ulubione w dzieciństwie, i z upływem kolejnych dziesięcioleci wcale mi ta miłość nie przeszła :)
  Można oczywiście używać różnej kapusty (nasza najzwyklejsza biała, włoska, czerwona - wypróbowaliście jeszcze inny rodzaj?), można poszaleć z farszami - tak czy siak chyba nie zdarzyło mi się jeść niesmacznych gołąbków. Może mam w życiu szczęście ?
 Dziś po raz pierwszy sprawdziłam sposób, o którym czytałam już dawno: kapustę sparzyłam w mikrofalówce. Żadnej zabawy z garnkiem, porządek i nieporównywalnie szybciej to idzie - więc polecam!

Na blogu znajdziecie również:
Pieczone gołąbki z włoskiej kapusty
Gołąbki z kurczakiem, ryżem i szpinakiem



          
Składniki na ok. 12 sztuk:
1 główka kapusty (średnia)
2 woreczki kaszy gryczanej
0,5 - 0,7 kg pieczarek
3 duże cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
2 marchewki
świeży lubczyk - ewentualnie suszony
woda (lub jeśli ktoś ma wywar warzywny)
Sos:
0,5 kg pieczarek
3 szalotki
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Gołąbki: Kapustę wkładam do mikrofalówki i parzę ją na mocy 600 W - łącznie ok. 8-10 minut (sprawdzam co jakiś czas czy liście są miękkie). Zdejmuję liście, gorące wkładam do dużego garnka, który szczelnie przykrywam, by liście dodatkowo zmiękły. Wycinam twarde nerwy.
 Kaszę gryczaną gotuję w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Pieczarki siekam w drobną kostkę, smażę na niewielkiej ilości oleju. Tak samo smażę cebulkę - lekko ją przyrumieniam. Mieszam kaszę z pieczarkami i cebulą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zwijam gołąbki (farsz jest dość sypki, można ewentualnie dodać jajko). Dno garnka wykładam pozostałymi liśćmi kapusty, układam ciasno gołąbki, dodaję pokrojone marchewki i gałązki lubczyku. Dolewam wody- tyle, by gołąbki lekko wystawały. Dodaję trochę soli. Wszystko duszę na wolnym ogniu (po ok. 20 minutach warto wyjąć lubczyk, żeby nie przytłoczył zanadto smaku całości) do czasu, aż kapusta będzie miękka. 
 Sos: Przesmażam na maśle posiekane szalotki z odrobiną soli, gdy się zeszklą dodaję posiekane w cieniutkie plasterki pieczarki  - smażę razem do wyparowania wody. Dodaję sos sojowy i śmietankę, doprawiam pieprzem.
  Gołąbki podaję polane porcją sosu.
Przepis autorski.







1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger