Dwukolorowe ciasto

 Puszyste i mięciutkie ciasto ucierane będzie mi uprzyjemniać popołudnie na działce :) Pielenia mam dużo, postanowiłam więc że przynajmniej zafunduję sobie miłą półgodzinną przerwę na kawę, no i ciasto będzie jak znalazł. Nie upiększałam go ani polewą, ani pudrem, bo smakuje tak doskonale, że nie chcę już nic zepsuć ;) 






Składniki (blaszka 12 x 24 cm):
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
3 jajka
200 g. miękkiego masła
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 krople olejku migdałowego
3-4 krople olejku arakowego
1 łyżeczka kakao
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
 Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą, białą masę, po czym dalej ucierając wbijam po 1 jajku. Gdy składniki się połączą, dodaję śmietanę, miksuję chwilę, po czym dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę miksuję jeszcze kilka minut. Dzielę ciasto na pół, do jednej części dodaję kakao i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy.
 Foremkę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką. Wykładam po łyżce każdego ciasta naprzemiennie, jak na zdjęciu, lekko wygładzam, by się połączyły. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostawiam do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przepis autorski.




2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger