Czarno-białe ciasto przekładane

Dość efektowne, a łatwe ciasto - mocno kakaowe, z nutką kardamonu, z kremową, śmietankową masą z serka mascarpone i polewą z gorzkiej czekolady. W kremie jest odrobina alkoholu, który oczywiście można pominąć i dodać zamiast niego choćby ziarenka wanilii. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach, gdy zwilgotnieje i zmięknie.




Składniki (blaszka 12 x 24 cm):
3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 ziarenko kardamonu
Krem:
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
10 łyżek likieru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa:
100 g. gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Przygotowanie:
 Kardamon ucieram w moździerzu na proszek. Jajka ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, stopniowo dodaję do niej mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i kakao, miksuję wszystko razem. Blaszkę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką, wykładam ciasto. Wyrównuję je łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut (sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone). Zimne ciasto kroję na pół.
 Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem i likierem waniliowym, smaruję jedną połowę ciasta, przykrywam drugą i wszystko szczelnie zawijam w folię aluminiową - pozostawiam na noc.
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej (miseczka ustawiona na garnku z gotującą się wodą, dno miseczki nie powinno dotykać wrzątku), dodaję masło i smaruję polewą ciasto. Pozostawiam polewę do zastygnięcia. 
Przepis autorski.


                    


1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger