Bułeczki śniadaniowe z majonezem (pyszne do do hamburgerów)

Upiekły mi się piękne bułki, które będą także idealne do hamburgerów.  To moje najdelikatniejsze bułki, jakie do tej pory upiekłam. Tuż po upieczeniu są mięciutkie w środku niczym puch :) Lekko słodkawe, bardzo smaczne, z wielką przyjemnością zjadłam je dziś śniadanie. Moje są dość duże, wyszło mi 8, od razu radzę w takim razie ciasto podzielić na minimum 10 części. 
Użyłam majonezu jako składnika, bo skoro można piec ciasta z majonezem, to dlaczego nie bułki? Polecam Wam majonez firmy Develey, jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku.






Składniki (8-10 sztuk):
3 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki majonezu, polecam majonez firmy Develey
1 łyżka oleju
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody 
Dodatkowo:
ciepłe mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
 Drożdże ucieram z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewam wodę. Gdy składniki  się połączą, dodaję olej, przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiam ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawiam je na 40 minut, przykryte ścierką, w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu zagniatam przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu, po czym dzielę ciasto na 10 części, z każdej formuję podłużną bułeczkę i odkładam je na blachę wyłożoną papierem- znowu do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie rosną w piekarniku nagrzanym do 50 stopni C). Wyrośnięte bułki ostrym nożem nacinam wzdłuż, smaruję je mlekiem, lekko oprószam odrobiną mąki (części nie smarowałam mlekiem) piekę przez 25 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.


                    
             

           

6 komentarzy:

  1. Napewno sa przepyszne ! smacznego !jedna recz mnie interesuje i pierwszy raz slysze o majonezie ? czy bez majonezu rowniez pyszne wykonasz ? , dziekuje za odpis , pozdrawiam,.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanda, majonez pełni w nich rolę tłuszczu, można dodać trochę więcej oleju i np. jogurt naturalny, także będą wtedy smaczne :)

      Usuń
    2. Slicznie dziekuje ci za odpis, porade , mnie chyba najlepiej pasowal by jogurt naturalny , jestes niezastapiona !,..:)

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie! Jutro podejmuję próbę upieczenia bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger