Zasmażana kiszona kapusta z owocami

   Kapusta kiszona to jeden z moich ulubionych składników, wykorzystuję ją w mojej kuchni bardzo często. Dziś chcę pokazać ją w trochę mniej tradycyjnej odsłonie, bo na słodko. Tzn. nie jest oczywiście tak po prostu słodka - jest pikantna, ale z wyraźną słodyczą, bo znajdziecie w niej sporą ilość owoców i miód. Tak przygotowana kapusta bardzo pasuje do smażonych mięs, choćby do kotleta schabowego :)

Użyłam doskonałego miodu rzepakowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, serdecznie Wam  polecam to miejsce.
                   

                    

Składniki:
300 g. kiszonej kapusty 
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 duże czerwone jabłka
duża garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu rzepakowego, polecam Miody Suszka
3-4 łyżki oleju
2 łyżki zimnego masła
1 łyżeczka posiekanego tymianku (u mnie świeży)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Na głęboką patelnię wlewam olej, wrzucam odciśniętą kapustę i pod pokrywką smażę ją 5 minut, mieszając. Dolewam pół szklanki wody, lekko solę i duszę 10 minut- też pod pokrywką (kontrolując, by się nic nie przypaliło). Gdy woda odparuje a kapusta lekko zmięknie, przesuwam kapustę na jedną połowę patelni, i na pustą wrzucam posiekaną cieniutko cebulę, wlewam na cebulę odrobinę oleju. Smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru. Wtedy mieszam wszystko razem, dodaję masło, dorzucam żurawinę i posiekane w plasterki jabłka (kroję je na ósemki, wyjmuję tylko gniazda nasienne, nie obieram!). Duszę, mieszając, ok. 15 minut, po czym dodaję miód, posiekany czosnek i zioła. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.



2 komentarze:

  1. Same pysznosci u ciebie , a takze zaiteresowalam sie miodem !

    OdpowiedzUsuń
  2. Monisiu , przejrzalam duzo na twoim blogu, czesc dalam na google, czesc na moja strone Pinterest , i musze przerwac, bo soki zoladkowe szalej, a ja po cos ide jesc, hhhhhiiiiiii.....masz takie pysznosci, talent, ze teraz mam swoj ulubiony blog, i wpraszam ci sie na swieta z fajnymi synami do wziecia , hhhii......., u nas czesci tego nie otrzymasz , Polska lepiej zaopatrzona jest doslownie we wszystko niz u mnie , a mieszkam tutaj b. dlugo na stale , ale serce moje b. teski za moja ojczyzna, ale oni juz odeszli na zawsze , ok. Jak chcesz, masz zyczenie odpisz cos , mysle ze mieszkasz w poznanskim, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger