Szynka z szałwią

   Szynka spędziła u mnie ponad dobę lodówce, zamarynowana z majerankiem, rozmarynem i szałwią, a później upiekłam ją w dość niskiej temperaturze. Jest bardzo delikatna i krucha, z wyrazistym smakiem ziół. 



                   


Składniki:
ok. 1 kg szynki wieprzowej (kulka)
1 pełna łyżka soli
1 łyżeczka ciemnego cukru (u mnie Dark Muscovado)
1 płaska łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 nieduże liście laurowe
kilka ząbków czosnku (obranych)
kilkanaście listków świeżej szałwii
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy dokładnie ucieram w moździerzu. Umytą szynkę dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram powstałą mieszanką. Na powierzchni szynki liście szałwii, mięso szczelnie zawijam w folię spożywczą i odkładam na minimum 12 godzin do lodówki (mogą by 24). Po tym czasie przekładam mięso do rękawa do pieczenia i piekę przez 90 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przepis autorski.






2 komentarze:

  1. Jestes wspaniala.Super przepisy, oby jak najwiecej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ranek od razu jest milszy ;) Dziękuję :) A gotować na pewno nie przestanę :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger