Szpinak duszony z masłem, śmietanką i czosnkiem

To bardzo tradycyjny sposób na szpinak - też tak go przygotowujecie? 

 Muszę się przyznać, że przez 3/4 mojego życia szpinaku nie jadałam - miałam w pamięci wspomnienie z dzieciństwa, gdy w czasie wizyty u rodziny dostałam takie zielone... no właśnie, zielone coś bez smaku:) Wtedy wydało mi się okropne i przez długie lata takim pozostało w mojej pamięci :)

  Ale odkąd gotuję sama uważam już całkiem inaczej, szpinak jest wspaniały, wymaga tylko kilku dodatków i delikatnej, krótkiej obróbki. Spróbujcie także dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej- też wspaniale smakuje ;)
                   



Składniki:
500 g. świeżych liści szpinaku
2 łyżki masła
0,3 szklanki słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
3 ząbki czosnku
szczypta soli
duża szczypta pieprzu
suszone płatki chili do posypania
gęsty jogurt do ozdoby
Przygotowanie:
 Liście dokładnie myję w zimnej wodzie, ewentualnie urywam ogonki (ja zostawiam, bo je lubimy). Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam osuszony szpinak, bardzo delikatnie solę - lepiej dosolić po próbie. Chwilę smażę, liście zmniejszą mocno objętość. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę minutę razem, dodaję pieprz i śmietankę - jeszcze moment podgrzewam. Przekładam całość na talerz, oprószam chili, dodaję kleksy jogurtu. Podaję na ciepło.
Przepis autorski.




1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger