Pierożki z kurczakiem i marchewką

    Wyglądają niczym główki czosnku - zawadiacko :) A powstały, bo chciałam wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Polecam Wam nowy sposób na ciasto, dodałam do niego masło i faktycznie to jest to- jest miękkie, bardzo elastyczne, skleja się genialnie - nie ma najmniejszego problemu z przygotowaniem pierożków. Farsz jest leciutki i soczysty, posmakuje dzieciom. Z tej porcji mąki (użyłam świetnej mąki pszennej T 750 ze sklepu Kłos-Pol) zrobiłam 35 sztuk.





                     


Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej T 750, polecam mąkę firmy Kłos- Pol
1 żółtko
20 g. miękkiego masła ( 1/10 kostki)
szczypta soli
ok. 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
250 g. mięsa drobiowego z rosołu
3 ugotowane marchewki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Składniki farszu blenduję i doprawiam. Mąkę, masło, sól i żółtko przekładam do miski, stopniowo dolewam wodę i najpierw łyżką, a potem ręką zagniatam jednolite ciasto (ewentualnie podsypuję odrobinę mąką). Rozwałkowuję ciasto na placek grubości ok. 3-4 mm, wycinam kółka (u mnie średnica 9,5 cm). Na środek każdego kółka wykładam porcję farszu. Sklejam brzegi kółka, składając je jak harmonijkę, aż całe kółko się zamknie - dokładnie sklejam powstały dzióbek. Tak przygotowane pierogi gotuję w posolonym wrzątku 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z podsmażoną cebulką.
Przepis autorski.

                   

                   


                  

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasto na pierożki. Farsz taki już miałam okazję robić. W sumie bardzo pyszne pierożki zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niezmiernie apetycznie, chętnie je przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobię i zobaczymy jak smakuje ,bo prezentuje się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. i powiem tak ze są rewelacyjne najeść się nie mogę z synkiem ,genialne smak mmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam - bardzo smaczne :) Cieszę się że przepis się przydał.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger