Lekki deser ryżowy z ananasem i miodem

  Wraz z nadchodzącą wiosną dobrze by było zrzucić co nieco tam i ówdzie :) 
Mój ryżowy deser w tym pomoże, bo jest leciuchny i delikatny, a zaspokoi chęć na coś słodkiego. Jeśli nie lubicie ananasów, spróbujcie go przygotować z brzoskwiniami, będzie równie pyszny :)
Dosłodziłam deser wiosennym, pysznym miodem rzepakowym z gospodarstwa pszczelarskiego Miody Suszka.




Składniki na 2 porcje:
1 puszka ananasów 
0,5 szklanki ugotowanego białego ryżu
1 łyżeczka miodu rzepakowego firmy Miody Suszka
0,5 laski wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
Przygotowanie:
 Wcześniej ugotowany i ostudzony ryż (odkładam kilka ziarenek do ozdoby) miksuję z połową ananasów, dodaję miód i ziarenka wanilii, mieszam by powstał jednolity krem. Pozostałe ananasy kroję w kawałki.  W salaterkach lub miseczkach układam na przemian pokrojone ananasy z masą ryżową, na górze układam po kawałku ananasa i po kilka całych ziarenek ryżu, ozdabiam listkami świeżej mięty. Deser podaję po schłodzeniu.
Przepis autorski.


                     

                     



4 komentarze:

  1. Pyszny i pomysłowy deserek Monia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie słoneczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser faktycznie pyszny, leciutki i szybki do zrobienia (jeszcze szybciej został zjedzony.. :-) ) Bardzo dziękuję za kolejny świetny przepis. Coraz częściej tu zaglądam po pyszne inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger