Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki

   Lubicie galaretkę z nóżek ?  Zbliżają się Święta Wielkanocne, postanowiłam przypomnieć Wam o jej istnieniu :) Delikatna, pełna warzyw, pysznego mięska - tak, to wspaniała przekąska. 
 Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie czasu - konieczne jest wielogodzinne gotowanie mięsa.



Składniki:
2 nóżki wieprzowe (przednie)
1 średnia golonka wieprzowa
8-10 ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
włoszczyzna:
4-5 marchewek
kawałek selera
1 pietruszka
1 podpieczona na gazie cebula (lub ususzona w piekarniku)
sól, pieprz
ok. 2,5 litra wody
Dodatki - co kto lubi:
zielony groszek, kukurydza, jajko na twardo
zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
 Dokładnie myję nóżki i golonkę, przekładam je do wysokiego garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję mięso na wolnym ogniu 3 godziny,  w międzyczasie zdejmując z powierzchni "szumy". Wywar ma "mrugać", nie powinien się mocno gotować. Myję i obieram warzywa, dokładam do garnka gdy mięso jest zupełnie miękkie. Czuwam, by warzywa się ugotowały, ale nie rozgotowały - wyjmuję je w odpowiednim czasie. Łącznie mięso powinno się gotować minimum 4 godziny - ma zupełnie odstawać od kości przy dotknięciu łyżką. Gdy ten moment nastąpi, wyławiam je ostrożnie łyżką cedzakową, a płyn przecedzam przez sitko. Wywar doprawiam do smaku solą i pieprzem. Obieram dokładnie mięso (zwłaszcza z golonki, w nóżkach go właściwie nie ma). Przygotowuję niewielkie miseczki, do każdej według uznania nakładam porcje groszku, ugotowanych wcześniej warzyw, kawałków zielonej natki pietruszki - zalewam wywarem i odstawiam do ostygnięcia. Gdy płyn jest chłodny, ostrożnie przestawiam miseczki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przepis autorski.



4 komentarze:

  1. Mam pytanie a co to za mięso co się gotuje 4 godziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nogi wieprzowe zawierają dużą ilość żelatyny. Dzięki procesowi długiego, wolnego gotowania wygotowuje się ona i powstaje naturalna galaretka.

      Usuń
  2. Ja dodałem jeszcze ozory , pychotka . Aaaaa nie zapomnijecie o skropieniu odrobiną octu , pychota .

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger