Ciastka - krajanka migdałowa

   O tych ciasteczkach przede wszystkim trzeba powiedzieć jedno: one naprawdę po prostu rozpływają się w ustach :) Są niesamowicie kruche i delikatne, i przepyszne !
Dodatkowa zaleta ? Proszę bardzo: 30 minut i będą gotowe,  i to z pieczeniem ;)






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej T 500
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
100 g. miękkiego (może być rozpuszczone) masła
4-5 kropli olejku migdałowego
Przygotowanie:
 Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, będzie dość kruche w dotyku. Ostrożnie wałkuję z ciasta placek grubości ok. 0,5 cm, wykrajam radełkiem lub nożem prostokąty, ostrożnie przenoszę je na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20-25 minut. Ciasteczka po upieczeniu powinny być złote. 
Przepis autorski.


               

              




8 komentarzy:

  1. Wyśmienita! Takie domowa krajanka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, takie pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ciasteczka i niestety nie dało sie wymieszac z 100 g masła, musialam dac 150 w sumie, bo było tak kruche,że nie dało sie z niego zrobic jednolitej masy do rozwałkowania. ciasteczka wyszły maslane, bardzo smaczne, jednak bardzo tłuste : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest trudne do rozwałkowania, ale warto spróbować i pozostać przy mniejszej ilości masła. Może pomogłaby jeszcze chwila wyrabiania, żeby ciasto się bardziej rozgrzało.

      Usuń
  4. Brawo! Jeśli to Twój własny przepis, to naprawdę chylę czoła. Ciastka są przepyszne, wszystko w sam raz, i kruchość, i "maślaność" i słodkość. Wreszcie mogłam wykorzystać czekającą na swój moment mąkę kukurydzianą. Twoje ciasteczka wybrałam po wyglądzie i zaryzykowałam od razu podwójną porcję, na szczęście, bo inaczej by było zbyt mało. I już się martwię, że tej mąki kukurydzianej zostało na tylko jedną powtórkę :) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger