Bakłażan faszerowany pieczarkami i serem

  Gdyby bakłażany nie były tak drogie, jak niestety często są, jadłabym je kilka razy w tygodniu. Uwielbiam ich smak, konsystencję, łatwość z jaką można je połączyć z prostymi składnikami w genialne danie. Lubię bakłażany z patelni, czy grilla, ale najbardziej smakują mi te z piekarnika.




Składniki:
po 1 średnim bakłażanie na osobę
350-400 g. pieczarek
tarta mozzarella
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Myję i osuszam bakłażany, kroję je wzdłuż na pół i wydrążam miąższ, pozostawiając ok. 1 cm. Oprószam solidnie bakłażany solą i odstawiam na 5 minut, po czym je opłukuję i znów osuszam. Układam na blasze wyłożonej papierem, solę lekko, smaruję oliwą i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. W tym czasie ścieram na grubej tarce umyte wcześniej pieczarki i smażę je z odrobiną soli na niewielkiej ilości oliwy - aż wyparuje woda. Zdejmuję z patelni pieczarki, dolewam oliwę i wrzucam posiekany miąższ z bakłażanów. Gdy się zeszkli, dodaję z powrotem pieczarki, doprawiam całość sosem sojowym, solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Smażę razem kilka minut. po czym przekładam farsz do podpieczonych bakłażanów. Tak przygotowane łódeczki posypuję mozzarellą  i ozdabiam przekrojonymi pomidorkami, wstawiam do piekarnika na 25 minut (dalej 220 stopni C). Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                   

                   








4 komentarze:

  1. świetnie wyglada. zapraszam do mnie:)
    https://dorisitablog.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywa :-) ten bakłażan pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny szybki i pyszny przepis. Bakłażany wyszły smakowite. Bardzo lubię dania z 🍆, robię je często w sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bakłażany,super przepis polecam😉 Smacznego🍆

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger