Bajaderka

  Przypomniało mi się ciasto, które robiłam ponad 20 lat temu :) Odtworzyłam mniej więcej składniki, więc śmiało - możecie je zrobić . Kiedyś było moim ciastem imprezowym, jest wilgotne, dość ciężkie, z alkoholem i naszpikowane bakaliami. Żeby je trochę odchudzić posypałam je tylko kakao, choć oryginalnie powinno mieć polewę czekoladową lub lukier.  
To także świetny pomysł na wielkanocny mazurek !

Użyłam doskonałych bakalii z firmy Fresano, zapraszam Was do sklepu.
             




Składniki:
0,5 kg mąki pszennej T 500
250 g. masła
200 g. cukru pudru
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3-5 łyżek dżemu malinowego
1 łyżka kakao bio Fresano
1 kieliszek rumu (lub innego alkoholu)
ok. 1 szklanka bakalii, ja użyłam :
rodzynek korynckich firmy Fresano
chipsów kokosowych nieprażonych firmy Fresano
śliwek kalifornijskich firmy Fresano
morwy białej suszonej firmy Fresano
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolnicę, siekam z zimnym masłem. Dodaję jajka i wyrabiam ciasto. Dzielę je na 2 części, z obu piekę placki ( 180 stopni C, ok. 20-25 minut). Jeden placek, jeszcze ciepły, kruszę do miski i ucieram łyżką z mlekiem. Dodaję kakao, rum i posiekane bakalie. Wykładam formę folią spożywczą, układam cały placek, smaruję go dżemem malinowym, a na dżem wykładam masę z bakaliami. Powierzchnię ciasta można wykończyć polewą lub lukrem, ja posypałam kakao (przed podaniem). Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przepis autorski.

                     


                     

                     
          




3 komentarze:

  1. fajnie prezentuje się to ciasto :) chyba trzeba będzie na weekendzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto z pysznymi dodatkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie smakowe :o) i pięknie ciacho wygląda :o)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger