Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

   Wiosna tuż tuż, ale noce ciągle jeszcze są chłodne, i po powrocie z pracy czy po spacerze ma się ochotę na coś rozgrzewającego. Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, bardzo aromatyczna, pachnąca czosnkiem i tymiankiem, więc doskonale się na tę okazję sprawdzi.


                   


Składniki:
1,5 litra wody
3 marchewki
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
1 łyżeczka oleju
2 ząbki czosnku
300 g. koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki + 1 łyżeczka mąki pszennej (można ją pominąć)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
 Opłukaną soczewicę wsypuję do garnka z wodą , dodaję ziele angielskie, liście laurowe, umyte i obrane i starte na grubej tarce marchewki - gotuję ok. 10-15 minut do miękkości soczewicy i marchewki. Podsmażam posiekaną drobno cebulkę, przekładam do garnka. Dodaję koncentrat pomidorowy i posiekane drobniutko czosnek i tymianek, gotuję jeszcze 5 minut, po czym dolewam śmietankę uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami zupy i pomieszaną z mąką. Mieszam, doprawiam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki. Podaję samodzielnie (ewentualnie z drobnym makaronem lub ryżem, choć zupa jest dość gęsta).
Przepis autorski.






13 komentarzy:

  1. Eleganckie zdjęcia - mega zachęcające do wypróbowania przepisu :)
    Co do samego przepisu - to może wersja bez mąki? Da radę?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście - zupa będzie tylko odrobinę mniej kremowa, poza tym można część zmiksować, pozostawiając np. połowę całych ziarenek soczewicy.

      Usuń
  2. Pyszności! :) Dania z soczewicy są fantastyczne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię soczewicę, smakowała mi pod każdą postacią, pod jaką do tej pory ją jadłam :)

      Usuń
  3. Ale się zgrałyśmy. Ja wczoraj ugotowałam pomidorową z soczewicą :-) taka zupka jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz którys raz widze u Ciebie fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się podoba ! Zapraszam częściej, może jeszcze jakiś wpadnie Ci w oko ;)

      Usuń
  5. Zupka super! Czerwona soczewica i pomidorowy smak , dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbowany :) Polecam, bo danie bardzo dobre :):)
    Moja mała uwaga:
    Następnym razem soczewicę dodam po ugotowaniu marchewki (albo na krótko przed wyciągnięciem marchewki) jako, że moja soczewica potrzebuje 7 minut na ugotowanie, a po 20 minutach (wedle przepisu) byla nieco ,,papkowata'' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, zależy jak się pokroi marchewkę (ja pokroiłam bardzo drobno). Dziękuję - słuszna uwaga, poprawię to w przepisie :)

      Usuń
  7. Robilam pasztet z soczewicy wiec mysle,ze zupka tez bedzie smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger