Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem i rozmarynem

  Lubię różne eksperymenty kulinarne, połączenia różnych smaków i składników, ale - no właśnie :) Ale czasami mam ochotę na zwyczajne, domowe, smakowite coś z czegoś, czyli po prostu obiad z tego, co jest akurat w lodówce.

 Dziś w lodówce znalazłam kurczaka i warzywa z rosołu, i żółty ser- to między innymi z nich powstały pyszne, bardzo sycące zapiekane naleśniki. 
Mają zdecydowany smak dzięki dodatkowi rozmarynu; ser który jest w farszu świetnie smakuje na gorąco, bo topi się i lekko ciągnie, jednocześnie tworząc chrupiącą skórkę na powierzchni. 

  Polecam Wam mój sposób na przygotowanie ciasta, naleśniki są elastyczne, cienkie i łatwo się je smaży. Do ciasta użyłam bardzo dobrej mąki pszennej ze sklepu Kłos - Pol.
   


  


Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej T 500, polecam sklep Kłos-Pol
0,2 szklanki oleju
duża szczypta soli
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Farsz:
200 g. kurczaka z rosołu (obrane z kości mięso)
1 łyżeczka oleju
1 marchewka z rosołu
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
100 g. tartego żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
kilka łyżek tartego żółtego sera
rozmaryn do posypania
Przygotowanie:
 Do miski wbijam jajka, roztrzepuję je z mlekiem i wodą mineralną, dodaję mąkę, sól i rozmaryn. Ubijam trzepaczką do połączenia się składników, odstawiam ciasto na 10 minut. Dolewam olej, mieszam - ciasto będzie dość rzadkie. Smażę po kolei 8 naleśników (u mnie na patelni o średnicy 23 cm) - do smażenia pierwszego na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, do następnych już nie.
 Mięso siekam, lekko przesmażam na oleju, dodaję posiekaną marchewkę, rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. mieszam.
 Na każdy naleśnik wykładam trochę żółtego sera i porcję farszu, zakładam boki a następnie zwijam naleśnika w rulon. Tak przygotowane naleśniki układam w lekko natłuszczonej formie, posypuję je serem i rozmarynem. Piekę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis autorski.



                        


                       


                       



2 komentarze:

  1. Jakie pyszne naleśniki:) chetnie zrobię,ale przekręcę mięso przez maszynkę by mi dziecko zjadło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyglądają - prosto z reklamy !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger