Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

 Tort chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji :)

 Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort - tak :)

Przygotowałam tort herbaciany - bardzo delikatny i owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem waniliowym i dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną herbatą z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem - Cream Fantasy firmy Basilur Tea. Smak i zapach herbat Basilur mnie zachwycił ! Serdecznie polecam Wam SKLEP- zajrzyjcie, rozgośćcie się i sprawcie sobie lub bliskim cudowny prezent :)







Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej T 500
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
Do nasączenia:
1 łyżka zielonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea
miód do smaku
sok z cytryny do smaku
Krem:
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1-2 krople olejku waniliowego/esencji waniliowej
kilka kropli soku z buraków lub barwnika spożywczego
1 łyżeczka zaparzonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea (w 1/3 szklanki wody)
Dodatkowo:
300 g. dżemu wiśniowego
biała czekolada
wiśnie z kompotu
Przygotowanie:
 Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodaję proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej dokładnie mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat - ten zabieg sprawi, że biszkopt nie opadnie.
Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Gdy jest zimne przekrajam je na pół.
 Zaparzam łyżkę herbaty Cream Fantasy w 3/4 szklanki wody, dosładzam płyn miodem, dodaję trochę soku z cytryny do smaku - nasączam jedną połowę ciasta. Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem,  zaparzoną - ostudzoną herbatą i esencją waniliową, do połowy dodaję sok z buraka (barwnik).  Wykładam różową masę na nasączony biszkopt, wykładam dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta - nasączam ją pozostałym płynem. Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię wiśniami z kompotu i startą białą czekoladą.
Przepis autorski.


                

                

                

                

                

                

4 komentarze:

  1. Jaki cudowny torcik. Podrzuć kochana kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie ciacho pyszne :)
    i te wisienki :) mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam nasączanego zieloną herbatą, a musi być pyszny.Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie by mojemu mężowi smakowała ma wisienki:) na dzień kobiet sobie zrobię dobra okazja co?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger